Menu
Herbert Kickl og hans Frihetspartiet (FPÖ) kan ta sin første valgseier noensinne. Foto: Christian Bruna / AP / NTB

Østerrikes ytre høyre sikter seg inn på seier i helgens valg

Søndagens valg til nasjonalforsamling i Østerrike ligger an til å bli dødt løp. Ytre høyre-partiet Frihetspartiet (FPÖ) kan ta sin første valgseier noensinne.

Av NTB | 27.09.2024 18:21:16

Politikk: På lik linje med andre ytre høyre-partier i Europa har det radikale FPÖ økt kraftig i popularitet de siste månedene.

Partiet har vært del av koalisjonsregjeringer tidligere, men kan potensielt slite med å finne samarbeidspartnere denne gangen, selv om det skulle vinne valget søndag.

– Det er på tide med forandring. I løpet av de siste årene har FPÖ aldri stått så sterkt, sier Johanna Irrenfried, en 32 år gammel ortoptist fra Wien.

– Nehammer har lyktes med å framstille partiet som å ligge i sentrum av det politiske spekteret, sier Andreas Eisl, forsker ved Jacques Delors-instituttet, til AFP.

– Vi lever ikke av problemer, men løser dem, sa Nehammer til pressen ved partiets hovedkvarter i Wien fredag, og lovet stabilitet framfor kaos.

Nehammer gjentok da også sin avvising av et samarbeid med FPÖs leder Herbert Kickl, som har kalt seg selv den framtidige «Volkskanzler», noe Adolf Hitler be kalt på 1930-tallet.

Kickl tok over og forynget et skandalepreget parti i 2021. Han var innenriksminister forrige gang FPÖ var i regjering fra 2017 til 2019, før det dukket opp videoer der daværende FPÖ-leder Heinz-Christian Strache så ut til å tilby tjenester til en kvinne som gir seg ut for å være en russisk investor på den spanske øya Ibiza. Saken førte til regjeringskrise og nyvalg, og FPÖs oppslutning falt til 16 prosent.

ÖVP inngikk i stedet et regjeringssamarbeid med De grønne, og de to partiene har styrt sammen siden begynnelsen av 2020.

– Jeg vil ikke ha et naziregime ved makten i Østerrike, sier hun.

For å unngå at FPÖ får makt, kan en trepartikoalisjon være aktuelt – det vil i så fall være første gang det skjer i Østerrike. Den vil i så fall trolig ledes av ÖVP, melder AFP. Det sosialdemokratiske partiet ligger på rundt 20 prosent på meningsmålingene og kan være en mulig partner, sammen med det liberale NEÖS.

De to partienes synspunkter overlapper hverandre i mange saker, sier analytiker Eisl, som mener det kan finnes kreative løsninger for å «håndtere» Kickl.

Første gang de to partiene var i regjering sammen var i 2000, og det førte til omfattende protester og sanksjoner fra EU.

Men statsminister Karl Nehammer og hans konservative Folkeparti (ÖVP) har tatt innpå forspranget til FPÖ. På nylige meningsmålinger lå ÖVP an til en oppslutning på 25 prosent, mot FPÖ på 27 prosent.

For å spikre FPÖs image som et annerledesparti, har Kickl drevet valgkamp med slagord som «Prøv modig noe nytt». Han har også spilt opp velgernes sinne i saker som innvandring, inflasjon og koronarestriksjoner.

– Det er et avgjørende valg på søndag, forteller pensjonisten Rachel Scharzböck, som har både jødiske og polske røtter, til AFP. Hun legger til at hun ikke vil stemme FPÖ da det ble dannet av tidligere nazister.

Men dersom ÖVP vinner flest plasser i nasjonalforsamlingen eller blir nesten like sterke som FPÖ, ser analytikere for seg en mulig ny koalisjon mellom de to – selv om deres tidligere samarbeid har vært kortvarige.

(©NTB)

Flere nyheter: