Menu
Oslofjordtunnelen settes på vent i forslaget til nytt statsbudsjett. Foto: Annika Byrde / NTB

Oslofjordtunnelen og flere andre store veiprosjekter settes på vent

39,5 milliarder kroner foreslås til veiprosjekter i statsbudsjettet for 2023, ned 376 millioner kroner fra 2022. Flere store veiprosjekter settes på vent.

Av NTB | 06.10.2022 10:41:12

Politikk: Totalt foreslås det en bevilgning til samferdselsprosjekter på 82,2 milliarder kroner. Dette er en oppgang på 1,7 milliarder kroner, eller 2,1 prosent, fra 2022.

– Samferdselsbudsjettet er historisk høyt. Det er fordi vi er i full gang med å bygge ut i hele landet. Regjeringen prioriterer å fullføre alle disse prosjektene. Det betyr at det ikke er plass til så mange store, nye prosjekter neste år, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Blant prosjektene som nå må sette på bremsen, er Oslofjordtunnelen på E134. Også E134 Røldal-Seljestad (Vestland), E6 Megården-Mørsvikbotn (Nordland) og E16 Hylland-Slæen (Vestland) settes på vent.

– Selv om noen av de store prosjektene ikke starter opp nå, vil det være midler til noen mindre prosjekter. Det er jeg glad for. Vi må være forsiktige med å starte opp for mange prosjekter med tanke på faren for at økonomien kan bli overopphetet, sier Nygård.

Vegvesenets investeringer foreslås redusert med 2,6 milliarder kroner, ifølge Statens vegvesen.

Regjeringen foreslår å bruke totalt 18,5 milliarder kroner på investeringer i riksveier. Mye av dette går til prosjekter som er under bygging. Det legges til rette for at anleggsarbeidet ved E10/riksvei 85 Hålogalandsvegen i Nordland og Troms og Finnmark kan starte opp i 2023. Dette er et offentlig-privat samarbeid, et såkalt OPS-prosjekt.

Det foreslås 31,5 milliarder kroner til jernbane. Av dette skal 17,5 milliarder kroner gå til investeringer.

– Krise blir til katastrofe i transport-, bygg- og anleggsbransjen, som fra før er i knestående på grunn av skyhøye drivstoffutgifter, kraftig renteøkning, og nå altså stopp i framtidige oppdrag i store deler av landet, sier Sve til NTB.

33,4 milliarder kroner går til Statens vegvesen, 6,1 milliarder kroner til Nye Veier og 19,4 millioner kroner til Vegtilsynet.

– Dette er et meget stramt budsjett. Vi har hatt en flat bevilgning de siste tre årene, samtidig som prisveksten er høy innenfor drift, vedlikehold og utbygging. Når prisveksten må dekkes innenfor eksisterende rammer, betyr det lavere aktivitet. Vi skal fortsatt prioritere å holde veiene åpne og trygge, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i Vegvesenet.

Tusenvis av arbeidsplasser ofres av regjeringen, mener Frps Frank Sve, som er første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

(©NTB)

Flere nyheter: