Menu
Oslo kommune innfører enda strengere tiltak for å håndtere koronasituasjonen. Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen deltok. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Oslo stenges ned: – Vi er i en krise

Oslo kommune strammer grepet kraftig for å bremse virusspredningen. Alle arrangementer med mer enn 50 deltakere forbys.

Av NTB | 12.03.2020 15:32:59

Politikk: – Vi er i en krise, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

Der varslet han drastiske nye tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Disse inkluderte forbud mot arrangementer, at kommunalt ansatte skulle jobbe hjemmefra og at barnehager og skoler skulle stenges fra mandag.

Like etterpå varslet imidlertid statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) at alle utdanningsinstitusjoner – barnehager, skoler og høyere utdanning – stenges fra klokken 18 torsdag.

I løpet av ettermiddagen kom da også flere av de større utelivsaktørene i Oslo, som Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee og Cosmopolite med beskjed om at de innstiller virksomheten og avlyser alle arrangementer ut april.

– Vi er en reiseglad og mobil by. Så det vi frykter, er at det er mange som er bærere av smitten, som ikke har testet seg og vet om det, og som kanskje jobber i funksjoner hvor de igjen kan bidra til økt smitte. Jeg er redd for at vi kan få en voldsom topp nå i løpet av noen få dager, sier Johansen til NTB.

Han mener mørketallene sannsynligvis er store. For helsevesenet i Oslo kan situasjonen raskt bli prekær.

– Vi er redd for at helsesystemet vårt kan knele, sier Johansen.

Kommunen jobber nå «på spreng» for å få på plass en ordning for barnepass for disse gruppene, ifølge skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Sjåførene skal skjermes så mye som mulig fra passasjerene. Dørene foran på busser og trikker vil derfor bli holdt stengt, og det vil ikke være mulig å betale kontant.

Det vurderes også om man skal stoppe på alle stoppesteder og åpne dørene automatisk, slik at passasjerene slipper å trykke på «stopp»-knappen.

I tillegg vil utrullingen av bysyklene bli framskyndet.

Deretter kom regjeringen også med tiltak som blant annet medfører at alle sports- og kulturarrangementer blir avlys og at alle serveringssteder må kunne holde en meters avstand mellom gjestene eller stenge.

Byrådslederen understreker at alle som bor i hovedstaden, har et personlig ansvar for å bidra til å hindre smitte og oppfordret alle til å begrense sosiale sammenkomster og møter til det minimale.

Kommunen jobber samtidig med tiltak for å sikre at samfunnskritisk personell med små barn kan fortsette å jobbe. Det gjelder personell i helsevesenet, brannvesenet, vann, avløp og renovasjon og strøm.

Kommunen varsler også grep for å hindre smitte i kollektivtrafikken i Oslo.

Flere nyheter: