Menu
Det rigges ned på Rådhusplassen etter at politiet tidligere mandag gikk ut med en anbefaling om at pride-arrangement i Oslo bør avlyses. Årsaken er at politiet ikke kan garantere for sikkerheten. Foto: Annika Byrde / NTB

Oslo Pride avlyser støttemarkering – andre byer vil gjennomføre

Oslo Pride avlyser den planlagte støttemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo klokken 19.30 mandag. I Trondheim og Sarpsborg ser de ingen grunn til å avlyse.

Av NTB | 27.06.2022 18:31:10

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg har nå fått bekreftet fra arbeidsutvalget som representere de skeive organisasjonene om at arrangementet fra scenen på Rådhusplassen er avlyst, sier Inger Kristin Haugsevje, leder av Oslo Pride, i en pressemelding til NTB mandag kveld.

Den planlagte pride-paraden og øvrige relatert arrangementer måtte avlyses etter terroraksjonen i Oslo natt til lørdag, da to menn ble drept av Zaniar Matapour (43). I tillegg ble 21 personer skadd.

43-åringen ble mandag varetektsfengslet i fire uker, og han er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub.

Avlysningen skjer etter at politiet i Oslo kom med en anbefaling om at folk dropper støttemarkeringen på Rådhusplassen. Anbefalingen fikk støtte fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– På bakgrunn av informasjon fra PST og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, er politiets klare anbefaling at kveldens pride-arrangement i Oslo utsettes, og eventuelt andre pride-arrangementer andre steder i landet blir vurdert utsatt inntil videre, sa hun.

– Etter anbefalingene fra PST har vi nå vurdert trusselnivået lokalt og vi ser derfor ingen grunn til at pride-markeringen i morgen ikke kan gå som normalt, sier politimester Nils Kristian Moe ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

I Sarpsborg vil pride-arrangementet gjennomføres som planlagt mandag kveld.

– Vi har ikke fått noen henvendelser fra politiet om å avlyse, sier leder Rino Glosli i Sarpsborg Pride til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at en pride-markering nok en gang må avlyses. Det er feil, slik politiet påstår, at dette var ment å være et lite arrangement. Vi forstår at folk nå er frustrerte og likevel ønsker å samles. Det vil dessverre bli uten innslag, appeller og musikk fra scenen på rådhusplassen, tilføyer Haugsevje.

Senere mandag kom det også en oppfordring fra politidirektør Benedicte Bjørnland om at alle arrangører av pridestevner utsetter arrangementene sine.

I andre byer er situasjonen en annen. Politiet i Trondheim ønsker ikke å fraråde noen til å droppe tirsdagens markering.

Flere nyheter: