Menu
Leder for felles operativ tjeneste i Oslo-politiet Martin Strand anbefaler folk å droppe pride-arrangementet på Rådhusplassen klokken 19.30 mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB

Oslo-politiet råder arrangørene til å droppe pride-markering

En uavklart trusselsituasjon gjør politiet anbefaler at mandagens pride-arrangement i Oslo avlyses. Beslutningen faller ikke i jord hos Aps homonettverk.

Av NTB | 27.06.2022 16:01:05

Kriminalitet og rettsvesen: Til Aftenposten opplyser politiet at årsaken til at de anbefaler å ikke avholde markeringen, er at det opprinnelig var skissert et mindre arrangement enn det som nå ligger til grunn for vurderingen.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Derfor anbefaler vi at det ikke blir gjennomført, sa Martin Strand, stabssjef ved politiet i Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Han sier politiet ble kjent med arrangementet søndag kveld. Da ble de fortalt at det skulle være et mindre arrangement.

Terrortrusselen vurderes fortsatt som «ekstraordinær», ifølge PST.

– Det trusselbildet vi står overfor får vi ikke gjort noe med, og derfor kan vi ikke anbefale å gjennomføre. Hadde vi hatt kontroll på trusselbildet, hadde det vært greit å gjennomføre.

Det er det her som er litt vanskelig. Vi sitter på litt forskjellig bilde og skulle kanskje snakket bedre sammen før det. Men med det trusselbildet vi har nå, så kan vi ikke anbefale gjennomføringen av arrangementet, sa Strand.

Johansen skrev kort tid etter politiets pressekonferanse en Facebook-melding der han ber folk om å følge politiets råd.

– I ettermiddag har politiet kommet med nye råd, og bedt Oslo Pride utsette sitt arrangement på Rådhusplassen i kveld. Dette tar Oslo kommune til etterretning, og som byrådsleder ber jeg folk følge politiets råd, skriver han.

– Hva hadde de trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangement kommer til å samle flere titusener av mennesker, sier han til Dagbladet.

Øyan mener politiet burde forutsett dette da initiativet til markeringen kom søndag, og at politiets kommunikasjon skaper usikkerhet og utrygghet.

– Så ser vi at det blir flere og flere som melder seg på. Vi vet at dette kan bli stort, og så lenge vi har en så uavklart trusselsituasjon kan vi ikke anbefale at det gjennomføres.

– Vi håper at publikum forholder seg til vår anbefaling.

Rådet fra politiet møter kritikk fra lederen av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan.

Flere nyheter: