reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Oslo-politiet har ikke fått inn en eneste bekymringsmelding om store ansamlinger i parker tirsdag. Både kommunen og politiet reagerte kraftig etter store ansamlinger rundt om i byen mandag kveld. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo-politiet avsluttet store parkfester og flere hjemmefester

Politiet har brutt opp flere store fester i Oslo-parkene natt til onsdag. Festdeltakerne får beskjed om å rydde opp og komme seg hjem.

Av NTB | 12.08.2020 02:32:40

Kriminalitet og rettsvesen: På St. Hanshaugen var det en større fest med rundt 150 deltakere som ble avbrutt av politiet, mens en fest i Stensparken og Uranienborgparken også er blitt avsluttet. Politiet opplyser at de har fått festdeltakerne til å rydde opp etter seg.

– Vi tok parkene nå, så får vi se om vi må innom en del privatfester også utover natta, sa operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt i 1-tiden.

– Vi startet med det. Og så får de en vennlig oppfordring om å rydde opp etter seg, sier Kråkenes.

Like etter klokken 2 opplyser Kråkenes at politiet har begynt jobben med å stoppe hjemmefestene. Det er først og fremst på Oslo Vest politiet får mange klager om festing.

Han understreker at det er tidkrevende for politiet å følge opp de mange meldingene om festing. Både det å ta imot de mange tipsene, og det å sende ut en patrulje.

– Det som stjeler kapasitet er at vi gjerne skulle hatt patruljer ute i gatene til å avdekke andre ting, det er ikke all kriminalitet som blir avdekket uten at politiet er ute. Når vi blir opptatt med å være inne i leiligheter i en times tid for å avslutte fester, tar det kapasiteten vår, sier Kråkenes.

Han opplyser at festdeltakerne i første omgang får et pålegg om å avslutte festen, men at de vil få bøter om de ikke føyer seg etter det.

– Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarte byrådslederen på en pressekonferanse.

Ifølge politiet ligger normalsatsen for bøter for drikking på offentlig sted på 2.500 kroner. Byrådslederen truet også med å avlyse fadderuka dersom situasjonen ikke bedret seg.

– Det er ikke klokt å samle seg i store grupper, og det blir enda vanskeligere å respektere avstandskrav når man drikker. Jeg skulle ønske studentene fant andre måter å markere semesterstart på, sier rektor Curt Rice.

Ingen av studentene NRK har snakket med i parkene sier at politiet har henvendt seg til dem.

– I min gruppe sitter vi med grei avstand fra hverandre, men jeg ser jo at det er noen som tar litt mer hensyn til reglene enn andre. Jeg håper ikke fadderuken blir avlyst, og satser på at det går greit, sier Vegard Avseth, som skal i gang med studiene på Høgskolen på Vestlandet.

En student som deltok i festene i Nygårdsparken mandag, testet tirsdag positivt for korona.

– Det er vanskelig å arrangere fadderuke og holde smittevernet på plass samtidig, sier BI-student Herman Villanger til Bergens Tidende.

– Vi har begynt å kjøre ut til festene. Det tar altfor mye kapasitet. Vi prioriterer andre viktige ting, men det er noen adresser vi får veldig mange klager på, sier Kråkenes.

De store festene natt til tirsdag fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å true med bøter for drikking på offentlig plass.

NRK har derimot snakket med studenter som innrømmer at de trosser byrådslederens anmodning om å droppe parkfestingen. Det får rektor ved Oslo Met til å reagere.

Også i Bergen fortsatte festingen tirsdag kveld. I Nygårdsparken var det flere grupper studenter som festet tirsdag, noen rolig i små grupper, andre steder var det full fest, skriver Bergensavisen.

(©NTB)

Flere nyheter: