Menu
Ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) starter torsdag sonderinger med gruppelederne i bystyret om hvordan et nytt byråd skal se ut. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo-ordfører håper på byrådsløsning neste uke

I begynnelsen av neste uke kan en løsning på byrådskaoset i Oslo være på plass, håper ordfører Marianne Borgen (SV).

Av NTB | 17.06.2021 15:22:55

Politikk: Torsdag ettermiddag hadde ordføreren gjennomført samtaler med ni av elleve gruppeledere i bystyret etter at det rødgrønne byrådet, bestående av Ap, SV og MDG, onsdag gikk av som følge av mistillitsvedtaket mot MDGs Lan Marie Berg.

– Jeg synes det har vært veldig fine samtaler. Alle er innstilt på å finne en løsning så raskt som mulig. Det er jeg stolt av, sier Borgen til NTB.

Men hun forventer ikke en endelig konklusjon før tidligst i begynnelsen av neste uke.

Det har allerede begynt å avtegne seg noen mønstre, men Borgen ønsker ikke å gå i detaljer om disse.

– Det er min oppgave å peke på den kandidaten som har best mulighet til å skape størst oppslutning i bystyret. Et stabilt byråd framover betyr at vi trenger en kandidat som kan stable et flertall i bystyret bak seg, sier hun.

Den som får oppdraget, kan sette sammen et nytt byråd etter eget ønske.

Hun er blant dem som har bedt om tid til sonderinger.

– Det er rimelig i den situasjonen vi er i, at vi får tid til å vurdere hva vi vil gjøre videre. Så jeg har bedt ordføreren om noen dager til å vurdere situasjonen, sier Rygg til Dagbladet.

Hun vil nå prøve å stable på beina et borgerlig alternativ.

KrF sa torsdag at de vil støtte et Høyre-ledet byråd, mens Venstre mener det ikke er grunnlag i bystyret og har bedt ordføreren peke på Johansen.

Så langt har ikke Borgen sett noen tegn til dette.

– Jeg har ikke fått noe bevis på det. Men det er riktig, det er det eneste som kan endre dagens situasjon, sier hun.

For å få flertall i bystyret, trengs MDGs støtte. Kilder sier både til Dagbladet og NTB at ettersom Johansen aldri presset Berg til å trekke seg, har han sikret seg MDGs lojalitet i lang tid framover.

– Vi har ikke satt en endelig frist, men håpet er å ha alt på plass i begynnelsen av neste uke. For noen av partiene kom denne saken brått på. Noen ventet ikke at det ville bli et slikt utfall. Flere partier har ønsket å få litt mer tid, sier ordføreren.

I praksis kan Borgen enten peke på avgått byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Samtidig har ikke sammensetningen i bystyret endret seg. Der er i dag den rødgrønne blokken større enn den borgerlige. Ett parti må dermed bytte side om et borgerlig byråd skal ha en mulighet.

(©NTB)

Flere nyheter: