Menu
Hovedindeksen på Oslo Børs gikk mandag ned hele 8,1 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo Børs stupte 8,1 prosent etter helrød dag

Oljepris i fritt fall og virusfrykt dro hovedindeksen på Oslo Børsvidere ned mandag. Ved børsslutt var indeksen ned med 8,14 prosent til 736,08 poeng.

Av NTB | 09.03.2020 16:46:58

Økonomi og næringsliv: Et så kraftig fall har ikke Oslo Børs opplevd siden høsten 2008, under finanskrisen.

Analytikerne hadde på forhånd spådd et fall på 9 prosent ved åpning. Etter få minutters handel mandag var imidlertid hovedindeksen ned 12 prosent, men fallet var redusert til 8.1 prosent ved børsslutt.

Oljeprisen er ned med hele 18,7 prosent, og et fat nordsjøolje ble omsatt helt ned i 36,80 dollar fatet.

Equinor alene falt med hele 17,7 prosent. Også selskaper innen oljeservice falt kraftig. Dagens børstaper ble Petroleum Geo-Services som falt med hele 37,9 prosent, tett fulgt av Aker Solutions (-32 prosent), BW Offshore (-31 prosent) og Aker BP (-28,3 prosent).

Både koronavirusets virkning på den internasjonale økonomien og et kraftig fall i oljeprisen får skylden for det brede børsfallet.

Også børsene i Midtøsten faller kraftig. Det skjer for andre dag på rad.

I Asia avsluttet Nikkei-indeksen i Tokyo med en nedtur på 5,1 prosent. Hongkong-børsen falt 4,2 prosent.

På USA-børsene var S&P 500-indeksen rundt klokken 17 ned 4,7 prosent, mens Dow Jones falt 4,8 prosent.

Oljeprisfallet kommer etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland. Opec-landene ønsker å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av koronaviruset som herjer i verden, men fikk ikke med seg Russland på dette.

Analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB kaller situasjonen uvanlig. Det er krisestemning i markedet, slår hun fast i DNBs morgenrapport:

– Om ikke markedene allerede var preget av en viss grad av krisestemning som følge av koronavirusutbruddet, er det liten tvil om at krisestemning hersker i markedene akkurat nå.

– For oljeselskapene er dette helt katastrofe, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til E24.

Europeiske børser falt også kraftig mandag. Både DAX-indeksen i Frankfurt og FTSE-indeksen i London falt med 6,7 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt med 7 prosent.

Flyselskapet Norwegian faller også kraftig og falt 27 prosent da børsen åpnet mandag. Det sendte aksjen ned til en kurs på 8,80 kroner, det laveste nivået siden 2005, ifølge E24. Ved børsslutt ble aksjen omsatt for 11 kroner, et fall på 9,8 prosent.

Saudi-Arabia innledet da priskrig på olje. Dermed ble fallet i etterspørselen møtt med en kraftig økning i tilbudet, som igjen har ført til oljepriskollapsen.

Flere nyheter: