Menu
USAs markante børsfall onsdag drar den norske børsen ned 1,23 prosent torsdag ettermiddag. Generell frykt for resesjon i USA og global økonomi kan være årsaken, ifølge eksperter. Foto: Erik Johansen / NTB

Oslo Børs fortsetter å falle – resesjonfrykt i den globale økonomien

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 1,23 prosent til 1 223,25 poeng ved børsslutt torsdag i 16.30-draget. Eksperter tror resesjonfrykt i USA er noe av årsaken.

Av NTB | 19.05.2022 17:15:49

Økonomi og næringsliv: Det markante børsfallet i USA onsdag fortsetter å prege den norsken børsen, som faller med 1,23 prosent. Hovedindeksen har nå en oppgang på 1,8 prosent så langt i år, og et fall på nesten fem prosent den siste måneden, ifølge DN.

Børsfallet på Wall Street onsdag var det kraftigste siden juni 2020, da økonomien var hardt rammet av koronakrisen. Årsaken til fallet er frykt for en ny resesjon og en strammere pengepolitikk. Også de asiatiske børsene falt kraftig natt til torsdag.

Tungvekterne Equinor og Norsk Hydro har bidratt til børsfallet på Oslo-børsen og er ned med henholdsvis 3,1 og 1 prosent.

Ifølge Lie er det nå en generell frykt i markedene for en resesjon i amerikansk og global økonomi, noe som vil påvirke sektorene på Oslo Børs negativt, skriver avisen.

I USA er teknologibørsen ligger Nasdaq på rundt 0 prosent, S&P 500 ned 0,3 prosent og Dow Jones er ned 0,8 prosent torsdag ettermiddag.

– Oljeprisen holder seg godt. Nok en gang så kommer børsen etter forholdene til å være en relativt trygg havn, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg til E24.

Også de største europeiske aksjeindeksene blør etter den amerikanske nedturen. I Frankfurt går DAX 30-indeksen ned med 1,2 prosent, mens i Paris faller CAC 40 med 1,5 prosent. I London faller FTSE 100 også med 2,1 prosent torsdag ettermiddag.

– Årsaken er at de melder om tegn til lavere etterspørsel, samt at energi- og lønnskostnader ikke lenger kan overføres til kundene via økte utsalgspriser, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue til DN.

Fallet på Oslo Børs ble likevel noe dempet på grunn av en fortsatt økende oljepris. Noen minutter etter åpning ble et fat nordsjøolje omsatt for 108,8 dollar – opp med 0,3 prosent.

Flere nyheter: