Menu
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtte pressen i Oslo rådhus etter møte om Fornebubanen. Foto: Annika Byrde / NTB

Oslo Ap vil droppe Fornebubanen med mindre en rekke krav innfris

Arbeiderpartiet i Oslo vil stanse byggingen av Fornebubanen med mindre en rekke krav blir innfridd. – En svært krevende sak, sier byrådslederen.

Av NTB | 30.05.2022 21:16:01

– Problemet med situasjonen vi befinner oss i, handler om at vi blir bedt om å bruke svært mye av fellesskapets penger på kun ett prosjekt. Det er krevende for Arbeiderpartiet i Oslo, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under et pressemøte i Oslo rådhus mandag kveld.

– Derfor kan vi ikke støtte byggingen av Fornebubanen uten at en rekke krav innfris, understrekte Johansen.

* I dag står Oslo for 53 prosent av kostnadene. Det mener Arbeiderpartiet må reduseres, og at en mindre andel av bompengene fra Oslo brukes på dette prosjektet.

* Utbyggere må bidra mer. Det er store grunneiere og utbyggere som tjener mye, og kan bidra med mer, mener Ap.

* Fordelingen av utbyggerinntektene må komme både Oslo og Viken til gode.

* Viken må ta et klart større ansvar for fremtidige kostnadsøkninger, utover den prisen som nå er kjent. Risikoen for prisøkninger kan ikke legges på Oslo øst og sør.

* Oslo og Bærum må organisere byutviklingen på en måte som sørger for at grunneierbidrag kommer inn og passasjergrunnlaget blir tilstrekkelig.

* Økt kapasitet på Grorudbanen, gjennom ombyggingen av Majorstua-stasjon, må realiseres innenfor Oslopakke 3-budsjettet.

Men store kostnadsoverskridelser har gitt politikerne i Oslo kalde føtter. Høyre, Venstre, KrF og MDG i Oslo ville fortsette å bygge banen. Sp har gått inn for å skrote prosjektet. Mandag ble det klart at også Rødt sier nei til banen.

Dermed er Ap og SV tungen på vektskålen for å avgjøre Fornebubanens fremtid.

– Vi står oppi en svært krevende sak som har store konsekvenser for byens framtid og framtiden til regionen vår, sa Johansen, som understrekte at byrådet ønsker at Fornebubanen skal bygges, og at det er et godt prosjekt.

Dette er de seks kravene Oslo Ap stiller:

Flere steder i og rundt Oslo pågår byggingen av tunneler og graving av svære groper som skal huse den nye T-banen mellom Majorstuen og Fornebu.

Flere nyheter: