Menu
Klimagassutslippene gikk ned 0,3 prosent i 2021, ifølge foreløpige tall fra SSB. Foto: Berit Roald / NTB

Ørliten nedgang i norske klimagassutslipp – Klimapolitikken har et troverdighetsproblem

Norsk klimapolitikk får det glatte lag etter at nye tall fra SSB viser at nedgangen i utslipp av klimagasser i Norge i fjor kun var på 0,3 prosent.

Av NTB | 08.06.2022 14:01:12

Vær: Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene i Norge i fjor var på 49,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

– En nedgang i klimagassutslippene på 0,3 prosent er å betegne som en flat utvikling, sier seniorrådgiver i SSB, Trude Melby Bothner.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er ikke fornøyd.

– Vi vil føre en klimapolitikk med sterk virkemiddelbruk for å oppnå større utslippsreduksjoner framover, sier Eide.

Han sier alle sektorer nå må bidra, og at det trengs konkrete planer for dype kutt i utslipp i alle deler av samfunnet.

Ifølge SSB har dette bidratt til en nedgang i utslipp fra olje- og gassutvinning på 7,9 prosent fra 2020 til 2021. Bellona mener reduksjonen i utslipp i 2020 var et blaff, knyttet til pandemi og nedstengning.

– Nå ser vi at utslippene tar seg raskt opp igjen, og med dette tempoet er det vanskelig å konkludere med annet enn at norsk klimapolitikk er sjokkerende ineffektiv, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona til NTB.

– Arbeiderpartiet lovte å gjøre klima til rammen for all politikk. I stedet ser vi at de fortsetter å dele ut oljelisenser, sier nei til å droppe motorveier og at utslippene ligger på stedet hvil, sier MDG-lederen.

Rødt mener utslippene reelt sett står på stedet hvil, og at de ikke kan se at regjeringen har lansert tiltak som faktisk kutter utslipp neste år.

– Det ene konkrete tiltaket de kom med for 2022, mer restaurering av myr, vil de nå kutte i, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt.

– Vi er ikke i nærheten av å knekke utslippskurven. Svaret på dette må nå være raske og kraftfulle klimatiltak, med nye grep allerede i revidert budsjett, sier Zero-leder Sigrun Aasland.

Naturvernforbundet sier at det er skremmende at Norge ikke klarer å redusere klimagassutslippene. Leder Truls Gulowsen sier til NTB at det trengs et taktskifte i klimapolitikken.

– Norges klimapolitikk må skjerpes. Vi må i hvert fall redusere oljeutvinningen, stanse byggingen av nye motorveier, få ned biltrafikken, og satse på energieffektivisering, Gulowsen.

– Vi forventer at regjeringen kommer med tiltak som innebærer store utslippskutt i høstens statsbudsjett. Ikke minst må det kuttes i utslippene fra de desidert største forurensningssynderne, olje- og gasselskapene, sier SVs Lars Haltbrekken.

Sveinung Rotevatn (V), som var klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen, sier at det var forventet at enkelte utslipp gikk opp igjen etter pandemien, men at summen viser at trenden går riktig vei.

– Samtidig går det fremdeles for sakte. Foreløpig har ikke regjeringen levert ett eneste nytt tiltak som vil kutte klimagassutslippene raskere, sier Rotevatn.

I en kommentar til utslippstallene sier Frp at de vil nedjustere særnorske klimamål.

– Dette viser hvorfor regjeringen bør skrote sitt urealistiske og særnorske mål om 55 prosent utslippskutt i hele den norske økonomien, og heller nå internasjonale forpliktelser på en kostnadseffektiv måte gjennom kvotekjøp, sier energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland.

– Ingen er tjent med overambisiøse mål som ikke vil nås, og som helt unødvendig påfører skattebetalerne og næringslivet store kostnader, sier Halleland.

En av hovedgrunnene til nedgangen i klimagassutslippene i fjor er at prosesseringsanlegget Hammerfest LNG var stengt etter brann i 2020.

– Jeg tror stadig flere velgere føler seg lurt, sier partileder Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

Miljøstiftelsen Zero mener det norske utslippskuttet, knapt kan kalles et kutt og at klimapolitikken har et troverdighetsproblem.

SV mener regjeringens innsats har vært begredelig, og at det nå trengs langt kraftigere lut i klimapolitikken.

Sammenlignet med 1990 viser de foreløpige tallene for 2021 en nedgang på 4,5 prosent. Norge har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene med minst 50 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

(©NTB)

Flere nyheter: