reklame
Menu
Havet frådet og steg faretruende i Galveston i Texas onsdag, et varsel om at orkanen Laura var i ferd med å nærme seg. Foto: Brett Coomer / Houston Chronicle via AP / NTB scanpix

Orkanen Laura har nådd USA

Den voldsomme orkanen Laura traff Texas og Louisiana natt til torsdag lokal tid. Vind, regn og stormflo herjer kysten, men orkanen kan ennå tilta i styrke.

Av NTB | 27.08.2020 09:08:14

Vær: Orkanen traff det lille kystsamfunnet Cameron i Louisiana rundt klokka 1 lokal tid natt til torsdag. I tillegg til den kraftige vinden som nådde nesten 70 meter per sekund, fører orkanen til at vannet kan stige så mye som 6 meter og dermed oversvømme by- og boligområder.

Hus risikerer å bli revet i stykker og biler og trær slengt rundt av vindkastene. Det er også sendt ut varsel om tornadoer.

Om lag 100.000 beboere i byen Lake Charles risikerer å få hjemmene sine oversvømmet, og det er allerede meldt om over 13.000 strømbrudd i de to rammede delstatene, melder CNN.

–Den er nå blant de ti kraftigste orkanene som har truffet USAs fastland. Dette kommer til å ha stor innvirkning, ikke bare langs kysten, men også i innlandet, sier Sater.

De siste 24 timene har Laura blitt nesten doblet i styrke mens den har sugd til seg energi fra det varme vannet i Mexicogolfen. Orkansenteret omtaler den som «ekstremt farlig».

I byen Lake Charles i Calcioeu Parish i Louisiana meldes det om at folk som har valgt å bli hjemmene sine, nå ber om hjelp fra lokale myndigheter.

– Folk ringer, men vi har ingen mulighet til å nå ut til dem, sier leder for Calcioeu Parish, Tony Guillory.

Han håper hjelpemannskaper vil få mulighet til å reise ut i løpet av torsdagen, men han understreker at oversvømmelser og blokkerte veier vil gjøre arbeidet svært vanskelig.

Kanalens meteorolog Tom Sater sier orkanen er nær ved å regnes som en kategori 5-orkan. Den er allerede sterkere enn orkanen Katrina, som rammet kystområdet i for 15 år siden.

Myndighetene ba innbyggerne i Texas og Louisiana innstendig om å evakuere, men ikke alle har fulgt pålegget.

(©NTB)

Flere nyheter: