Menu
Orkanen Ian har truffet Florida, og det advares om store skader. Foto: NOAA / AP / NTB

Orkanen Ian ventes å gi enorme skader i Florida

Meteorologene advarer om at orkanen Ian kan bringe med seg katastrofale ødeleggelser etter at den onsdag traff Florida.

Av NTB | 29.09.2022 00:40:45

Vær: Det var på forhånd advart om en orkan med en ødeleggende kraft som bare kommer én gang i en generasjon, som Florida-guvernør Ron DeSantis kaller en «stygg naturkatastrofe». Stormens styrke var en stund like under kategori 5, som er det høyeste.

National Hurricane Center (NHC) meldte onsdag kveld at Ian ga vedvarende vind på 250 kilometer i timen da den traff land. Ian herjer Florida-halvøya med «katastrofal stormflo, vind og flom», heter det videre. Senere roet vindhastigheten seg ned noe, til rundt 200 kilometer i timen, og dermed var orkanen innenfor kategori 3.

Rundt 2,5 millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere fra et titall kystfylker i Florida, med frivillig evakuering anbefalt i flere andre fylker.

Myndighetene råder innbyggere som ikke har kommet seg av gårde, om å holde seg innendørs.

Flyplasser i Tampa og Orlando har stanset alle kommersielle flyginger. Guvernør DeSantis sa onsdag kveld at det var meldt om mer enn 1,1 millioner strømbrudd i delstaten, og at antallet var ventet å vokse. Nettstedet Poweroutage.us, som overvåker meldinger om strømbrudd, har registrert mer enn 1,6 millioner.

Stormen traff først Fort Myers og Port Charlotte på vestkysten av Florida, før den beveget seg over sentrale deler av delstaten og dukker opp i Atlanterhavet sent på torsdag.

Dramatiske TV-opptak viste veier under vann og kjøretøy som ble skylt vekk. Flere av nabolagene som huser Fort Myers’ 80.000 innbyggere ligner plutselig innsjøer.

Det ventes over 60 centimeter med regn i deler av solskinnsstaten og en stormflo som kan nå 3,6 til 5,5 meter, advarer myndighetene om svært alvorlige forhold.

– Dette er en livstruende situasjon, melder NHC.

– Amerikanske grensevakter rykket ut da båten var på vei mot Stock Island i Florida, skrev Miamis grensevaktsjef Walter Slosar på Twitter.

– Fire cubanske migranter svømte til land etter at fartøyet deres sank på grunn av dårlig vær, sa han.

Senere ble tre reddet opp fra kystvakta. Det letes fortsatt etter overlevende fra lufta.

Tirsdag mørkla orkanen hele Cuba. Bare de få med bensindrevne aggregater hadde strøm på øya. Der har minst to personer mistet livet, ifølge statlige medier.

– Ian har styrket seg til en ekstremt farlig kategori 4-orkan, advarte NHC tidligere.

I alt 20 mennesker er savnet etter at en båt med migranter sank da Ian traff kysten onsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: