Menu
Mercedes Valdez holder rundt hunden Kira mens hun venter på skyss. I bakgrunnen er boligen hennes, som ble rasert da orkanen Ian traff Pinar del Rio-provinsen på Cuba. Ian raserte senere strømnettet, før den vendte kursen mot Florida. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB

Orkanen Ian har økt i styrke på vei mot Florida

Orkanen Ian har styrket seg til kategori 4 og betegnes som ekstremt farlig etter at den har lagt Cuba bak seg og er på vei mot Florida.

Av NTB | 28.09.2022 12:30:43

Økonomi og næringsliv: Det nasjonale orkansenteret i Miami sa onsdag at orkanen Ian har vokst seg sterkere og at den har nådd styrke 4, den nest høyeste på skalaen som brukes for å måle orkaner.

Ian traff Cuba som en kategori 3-orkan tidlig tirsdag. Etter at den hadde feid over øya har den igjen vokst til en kategori 4-storm på sin vei mot Florida. Det er målt en vindhastighet på opptil 61 meter i sekundet etter at den har passert den varme Mexicogolfen.

Ian er på vei mot Floridas vestkyst og byen Naples med en hastighet på 17 kilometer i timen. Mange beboere har allerede fulgt rådene om å komme seg vekk fra den kursen stormen er ventet å ta når den treffer land.

I en uttalelse fra cubanske myndigheter het det at det ble jobbet gjennom natta med å få strømmen tilbake for øyas 11 millioner innbyggere, men onsdag morgen var strømmen fremdeles borte i hele landet.

Det var først i Cubas vestre del strømmen falt ut, før hele strømnettet bukket under.

Særlig hardt rammet ble Pinar del Rio-provinsen, der mange av Cubas tobakksgårder ligger. Titusenvis ble evakuert, og andre flyktet før stormen kom. Den forårsaket flom, ødela hus og rev trær over ende. Myndighetene forsøker stadig å få oversikt over skadene. Det er ikke meldt om omkomne.

Eieren av en av Cubas viktigste sigarprodusenter La Robaina la ut bilder i sosiale medier av tak som var revet av, drivhus som lå smadret og veltede vogner. Mesteparten av plantasjen er ødelagt av den kraftige vinden.

– Det var fryktelig å være inne i orkanen, men vi overlevde og er fremdeles her, uttalte Yusimi Palacios, en beboer i Pinar de Rio, som ba om hjelp til å skaffe en madrass og å få tak over hodet.

Tirsdag og natt til onsdag mørkla orkanen hele øya etter at strømnettet kollapset.

Ifølge statlige medier på Cuba besøkte president Miguel Díaz-Canel den hardest rammede regionen onsdag. Det er satt opp 55 tilfluktsrom og gjort grep for å beskytte avlingene, og da spesielt tobakksplantene.

(©NTB)

Flere nyheter: