fbpx
Menu
Store områder med boliger og annen bebyggelse er rasert på Great Abaco på Bahamas etter orkanen Dorian. Foto: Gonzalo Gaudenzi / AP / NTB scanpix

Orkanen Dorian har nådd USA

Orkanen Dorian slo torsdag inn over kysten av South og North Carolina i USA, der meteorologene varsler opptil 2,1 meter stormflo og 300 millimeter regn.

Av NTB | 06.09.2019 01:51:43

Natur og miljø: Orkanen, som nå er nedjustert til kategori 2, krevde minst 23 menneskeliv og forårsaket store ødeleggelser nord på Bahamas, der 70.000 mennesker ifølge FN umiddelbart trenger nødhjelp.

Nesten 100.000 husstander i South og North Carolina mistet strømmen da orkanen nådde land, med vindkast på opptil 50 meter i sekundet og store nedbørsmengder.

Flere hundre tusen mennesker langs kysten har fått ordre om å evakuere sine hjem, og i byer som Charleston er det folketomme gater og stengte butikker.

På Bahamas begynner innbyggerne og myndighetene å få oversikt over skadene den etterlot seg.

– Om lag 70.000 mennesker trenger livreddende hjelp umiddelbart, sa FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock i en uttalelse sent onsdag kveld norsk tid.

Øyene Abaco og Grand Bahama ble hardest rammet, og store boligområder ligger nå i ruiner. Innbyggerne trenger drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet.

Da Dorian traff Bahamas, var orkanen en av de kraftigste som har truffet land i denne delen av verden noensinne. Det ble målt vedvarende vindstyrker på 83 meter per sekund.

Uværet svekket seg etter å ha rasert Bahamas – men ble deretter kraftigere igjen på vei over havet i retning USA.

I 28 timer mandag og tirsdag beveget værsystemet seg i 1,6 kilometer i timen eller saktere.

– Dette har aldri skjedd før, sier meteorologen Jeff Masters fra den amerikanske værvarslingstjenesten Weather Underground. Aldri tidligere er det registrert Atlanterhavs-orkaner i kategori 5 som har ligget stille like lenge.

Store nedbørsmengder rammet Bahamas mens uværet knapt beveget seg. I tillegg førte orkanen til stormflo på opptil 4,5 meter over normalt tidevannsnivå, ifølge National Hurricane Centre i USA.

Kossin viser til teorien om at den globale oppvarmingen bremser kraftige luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren. Uvanlig rolige forhold i disse luftlagene bidro til at Dorian lå så lenge stille.

Orkanene Florence og Harvey, som rammet USA i 2018 og 2017, beveget seg også unormalt sakte.

Stigende temperaturer i havet fører trolig også til at de kraftigste orkanene blir enda kraftigere. I tillegg kan stormfloene under denne typen uvær føre til større skader enn tidligere siden havnivået er i ferd med å stige.

Mens orkanen, som på det verste var oppe i kategori 5, har nå avtatt i styrke. Den utgjør likevel livstruende fare for, og beveger seg for øyeblikket med en hastig rundt 17 kilometer i timen oppover kysten. Det er ventet at den vil dreie nordøst sent torsdag.

– Det er fullstendig ødeleggelse. Det er tilintetgjørelse. Apokalyptisk. Det handler ikke om å bygge opp igjen noe som var der. Vi må starte fra grunnen av, sa Lia Head-Rigby, som bistår en lokal hjelpeorganisasjon, etter å ha besøkt Abaco-øyene tidligere denne uka.

De omfattende ødeleggelsene på Bahamas skyldes ikke bare at orkanen var ekstremt kraftig, men også at den ble liggende over øystaten unormalt lenge.

Forsker Jim Kossin i den amerikanske forskningsetaten NOAA mener Dorians utvikling er i tråd med det man forventer etter hvert som temperaturen på jorda stiger.

(©NTB)

Flere nyheter: