reklame
Menu
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) besøker Rema 1000 på Ensjø i Oslo. Her er han sammen med Trond Bentestuen, administrerende direktør Rema 1000 (t.h), butikkansatt Taleah Qayyum og kjøpmann Roger Majdek (t.v.). Mange ønsker at dagligvarehandelen skal være åpen i påsken, men Ropstad forsvarer regjeringens beslutning om å holde stengt som vanlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ordkrig om påskeåpne butikker

Oslo kommune har søkt Fylkesmannen om å få holde både dagligvarebutikker og apoteker åpne i påsken. Det liker KrF-lederen dårlig.

Av NTB | 03.04.2020 16:34:31

Fritid: KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad gjør det nå klart at regjeringen ikke kommer til å tillate noen generell åpning av dagligvarebutikker på fridagene i påsken.

Han mener butikkansatte har gjort seg fortjent til en pust i bakken nå.

– Ansatte i varehandelen har gjort en fantastisk innsats. De har iverksatt smitteverntiltak. De har gått på jobb selv om risikoen for smitte for dem er relativt stor. Og mange av dem har jobbet ekstremt mye de siste ukene, sier Ropstad til NTB.

– Nesten 700.000 innbyggere skal være hjemme i påsken, i en by som har blant de høyeste smittetallene i Norge. Oslo kommunes smittevernoverlege har derfor anbefalt at vi søker om en generell dispensasjon i påsken, slik at man får spredt dagligvarehandlingen mest mulig, sier Johansen i en pressemelding.

Byrådslederen viser til at mange oslofolk normalt er bortreist i påsken.

– Nå er hele Oslo hjemme og skal gjøre all handling her, påpeker han.

– Jeg tror alle er klar over situasjonen og kommer til å planlegge påskehandelen enda bedre i år, sier han.

Ropstad mener at verken smittevernhensyn eller hensyn til forsyningssikkerhet tilsier at butikkene bør holde åpent.

Det samme mener bransjeorganisasjonen Virke Dagligvare.

– Om Raymond Johansen får viljen sin, får en mengde mennesker som har slitt hardt for å holde hjulene i gang den siste tiden, avlyst hele påsken på kort varsel. Det gjelder ikke bare butikkansatte, men også slitne arbeidere i alt fra distribusjon til produksjon av mat. Det er en dårlig takk for å ha jobbet svært hardt de siste ukene, sier Ingvill Størksen, bransjedirektør for dagligvare.

– Å pålegge arbeidere å jobbe i påsken med mindre enn én ukes varsel, det syns jeg rett og slett er dårlig gjort overfor dem som har stått på som helter de tre siste ukene, sier LO-nestlederen.

Norgesgruppen og Rema 1000 har allerede bedt folk om å ta påskehandelen så tidlig som mulig for unngå hamstring og smittefare.

Administrerende direktør Trond Bentestuen i Rema er også glad for regjeringens tydelige signaler om å holde på de ordinære påskeåpningstidene.

– Mange av våre medarbeidere i ulike deler av verdikjeden har stått på, jobbet doble skift de siste ukene – de fortjener en pust i bakken, sier han.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er ikke enig i vurderingene. Han har tvert imot søkt Fylkesmannen om tillatelse til å holde både dagligvarebutikker og apoteker åpne på fridagene i påsken.

Ropstad er for sin del overbevist om at det skal gå greit så lenge kundene tar hensyn.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik slår ifølge Aftenposten fast at det ikke er noe problem å sørge for at folk holde avstand i butikker.

(©NTB)

Flere nyheter: