Menu
Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) sier at lokalsamfunnet er preget av tragedien som rammet Kongsberg onsdag. Torsdag er det mye møtevirksomhet for å håndtere situasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ordføreren: Tragedien vil prege Kongsberg lenge

Kongsberg er rystet over drapstragedien. Ordføreren sier at hendelsen vil prege samfunnet i lang tid, men at alle kondolansene fra hele landet betyr mye.

Av NTB | 14.10.2021 12:07:47

Kuriosa og kjendiser: – Det begynner stadig å gå mer opp for oss i dag når vi fornemmer stemningen i byen. Jeg tror alle er litt nummen, og det hele er litt uvirkelig, sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) til NTB.

Torsdag våknet lokalsamfunnet opp til politisperringer i sentrum av byen og politibiler kjørende rundt omkring i de trange gatene. Flere steder er det tent lys og lagt ned blomster. Kirken har åpnet dørene, og flaggene er firt til halv stang.

Én av dem som torsdag tok turen til Kongsberg kirke for å tenne lys, var 44 år gamle Linda Helena Gustavsson (44), som har bodd i Kongsberg i 20 år.

– Det skjer et stikk i hjertet når det skjer noe slikt i den byen man bor i. Det er en rolig by ellers, så det blir et ekstra sjokk når det skjer noe sånt, sier Gustavsson til NTB.

– Jeg har vært våken i natt, jeg klarte ikke å få sove, så nå har jeg tent lys for de omkomne og de skadde.

En 37 år gammel mann, som er dansk statsborger, men som har bodd hele sitt liv i Norge, er pågrepet. Han har erkjent forholdene og beskrives som samarbeidsvillig. Fremdeles er mye uavklart, og politiet etterforsker saken med stor styrke.

Hendelsen har vekket stor oppmerksomhet, både nasjonalt, men også internasjonalt. Ordføreren har blitt intervjuet av en rekke internasjonale medier, deriblant BBC. Kondolanser har strømmet inn fra flere nordiske statsministre, i tillegg til FN-sjef António Guterres.

Også kong Harald har kondolert på vegne av kongefamilien.

– Det fra kongen var veldig flott. Jeg tror ikke det var et tørt øye i kriseteamet da jeg leste opp kondolansen fra kongen. Mange nabokommuner har også tatt kontakt, og all denne medfølelsen settes stor pris på, sier en tydelig rørt ordfører.

Torsdag har også Sp-ordfører Sand blitt oppringt av finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi hadde en lang og god samtale hvor han pratet om hva han eventuelt kunne bistå med. I tillegg ga han litt trøst og støtte, noe som var godt for en ordfører å høre, sier Sand.

Torsdag holdes det en rekke krisemøter i kommunen, og det er mange praktiske ting som skal organiseres – også for tiden som kommer.

– Vi må jo bare komme oss gjennom dette, så fra kommunens side forsøker vi å stille opp med det apparatet vi har. Dette vil jo prege lokalsamfunnet en god stund framover, sier Sand.

Fem personer ble drept onsdag kveld. To personer er innlagt på sykehus med uavklarte skader – men de er ikke livstruende skadd.

De nye statsrådene i den påtroppende regjeringen inntar torsdag sine respektive kontorer i Oslo. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og den nye justisministeren Emilie Enger Mehl (28) fra Senterpartiet skal oppdateres om situasjonen på Kongsberg.

(©NTB)

Flere nyheter: