Menu
VIL KJEMPE: Kyiv-ordfører Vitali Klitsjko (til venstre) og hans bror, Vladimir Klitsjko, vist her under et besøk på et rekrutteringssenter for frivillige i Kyiv. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB

Ordføreren i Kyiv: Vi er omringet

Ordføreren i Kyiv, Vitali Klitsjko, sier at Ukrainas hovedstad er omringet av russiske styrker, og at det ikke er mulig å evakuere sivile fra byen.

Av NTB | 27.02.2022 21:08:14

Politikk: I et intervju med nyhetsbyrået AP sier Klitsjko at han både er stolt over hvordan Kyivs innbyggere har holdt motet oppe, men også urolig for hvor lenge de holder ut trusselen om russiske angrep mot byen.

Når han blir spurt om det er planer for å evakuere sivile fra byen, er han stille i flere sekunder.

– Vi kan ikke gjøre det, fordi alle veiene er blokkerte. Akkurat nå er vi omringet, sa han til slutt.

Han bekreftet til AP at ni sivile har blitt drept i Kyiv så langt, inkludert et barn.

– Vi jakter på disse folkene, og det vil være mye lettere hvis det ikke er noen i gatene, forklarer Klitsjko.

Han legger til at seks russiske «sabotører» ble drept lørdag kveld.

– For å være ærlig så har vi ikke 100 prosent kontroll. Vi har bygget dette forsvaret på svært kort tid. Men dette er patriotiske folk, sier Klitsjko.

– Akkurat nå er det viktigste å forsvare landet vårt, legger han til.

Lørdag strammet han inn portforbudet til å gjelde fra kl. 17 lørdag til kl. 8 mandag morgen. Enhver sivil som befinner seg utendørs mens portforbudet er aktivt, kan bli regnet som en sabotør.

De siste dagene har det vært lange køer, med både menn og kvinner, som har ventet på å få utdelt våpen i hovedstaden. Det er bekymringer knyttet til å gi nervøse sivile uten erfaring fra militæret skarpe våpen, samtidig som man advarer om russiske sabotører forkledd som ukrainsk politi eller journalister.

Flere nyheter: