Menu
Store deler av Oslo-regionen er nedstengt etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Det muterte koronaviruset som først ble påvist i Storbritannia, kan ha spredt seg i flere uker. Foto: Heiko Junge / NTB

Ordfører i Oslo-regionen presser på for flere koronavaksiner

Ordførere i Oslo-regionen forventer at sine innbyggere prioriteres foran kommuner med lav koronasmitte i vaksinekøen. De får støtte fra Tromsø og Bodø.

Av NTB | 25.01.2021 21:08:11

Medisin og helse: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har lenge tatt til orde for at regjeringen bør prioritere områder med høyt smittetrykk. Debatten har blusset ytterligere opp etter at det i helgen ble innført strengere tiltak i Oslo-regionen for å hindre spredning av virusmutasjonen.

– Vi i Lillestrøm og andre kommuner i Oslo-regionen har levd lenge med strenge smitteverntiltak. Nylig ble tiltakene skjerpet igjen. Nå opplever vi en slitasje. Mange opplever det å være menneske oppe i dette som slitsomt i dette området, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) til VG.

– Derfor hadde det vært på sin plass at kommunene i Oslo-regionen ble prioritert når det gjelder vaksinering. Jeg tror mange ville hatt forståelse for det, fortsetter Lillestrøm-ordføreren.

– De som er hardest rammet av pandemien, bør få de fleste vaksinene først, sier Hagen til NRK.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen støtter Hagen, men fremhever at det også finnes andre knutepunkter i landet.

– Vi har internasjonale flyginger til Tromsø. Alle som skal til Nord-Norge, skal innom her. Da er det riktig å vaksinere først på disse knutepunktene. Det sier også mange av de omkringliggende kommunene, uttaler Wilhelmsen til kanalen.

– Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo. Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i en pressemelding søndag.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt at regjeringen ikke vil overstyre FHIs vaksinestrategi. Men dersom FHI gjør endringer, kan regjeringen raskt gi sin tilslutning, forsikrer Høie.

Ordførerne i Oslo-regionen får også støtte fra smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Folkehelseinstituttet har ansvaret for prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen. Nye vurderinger foretas i lys av smitteutbruddet i Nordre Follo.

(©NTB)

Flere nyheter: