Menu
Fire politifolk ble skadd i sammenstøt med rasende demonstranter i Örebro fredag, der den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan hadde fått tillatelse til å holde en markering der han ville brenne Koranen. Foto: Kicki Nilsson / TT / NTB

Opptøyer etter koranbrenning i Sverige

Fire politifolk er skadd under protester i Örebro mot den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan, som er på turné i Sverige for å brenne Koranen.

Av NTB | 15.04.2022 19:34:31

Kriminalitet og rettsvesen: Paludan leder det høyreekstreme danske partiet Stram kurs og er nå på såkalt valgturné i Sverige.

Torsdag kom det til voldsomme sammenstøt mellom maskerte motdemonstranter og politiet både i Linköping og Norrköping, der Paludan hadde varslet koranbrenning.

Fredag troppet han opp i Stockholm-forstaden Rinkeby, der det i utgangspunktet gikk rolig for seg. Da Paludan satte fyr på et eksemplar av Koranen ble det imidlertid kastet stein og åtte personer ble pågrepet, opplyser politiet i Stockholm.

Politiet brukte tåregass for å roe ned situasjonen.

Fire politifolk er skadd og en person har fått en stein i hodet, opplyser politiets talsperson Diana Qudhaib til avisa Nerikes Allehanda, som beskriver forholdene i sentrum av Örebro som kaotiske.

I 2020 ble Paludan dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Danmark.

Samme år ble han nektet innreise til Sverige i to år. Det skjedde etter at det kom til voldsomme opptøyer i Malmö i forbindelse med en markering der han skulle brenne et eksemplar av Koranen, innpakket i bacon, slik han flere ganger har gjort i Danmark.

Senere fredag kom det til voldsomme sammenstøt mellom politi og flere hundre steinkastende demonstranter da Paludan skulle brenne Koranen i Örebro.

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer.

(©NTB)

Flere nyheter: