reklame
Menu
En av de ansatte ved Ullevål sykehus tar imot en ny testprøve for covid-19. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Høyeste antall nye smittetilfeller på fem uker

Onsdag ble det registrert 32 nye koronasmittede i Norge. Ikke siden 8. mai har tallet vært høyere på ett døgn. FHI understreker at vi må vente svingninger.

Av NTB | 18.06.2020 13:34:29

Medisin og helse: Totalt ble det registrert 32 nye smittetilfeller i løpet av onsdagen i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Man må tilbake til begynnelsen av mai for å finne høyere tall for ett enkelt døgn.

På det meste hadde Norge mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 smittetilfeller.

I løpet av april falt antallet smittede kraftig og lå på mellom 25 og 71 i løpet av den siste uken i april og første uken i mai.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NTB at de foreløpig ikke ser noen tydelige tendenser i utviklingen av smitte, og at det uansett vil være variasjoner fra dag til dag.

I forrige uke var det for eksempel en nedgang i antall smittetilfeller sammenlignet med uken i forveien, mens tallet på antall nye smittede økte i uken før det.

Ifølge Oslo kommunes statistikksider, som er oppdatert torsdag, ble det registrert 21 nye tilfeller i løpet av onsdagen. Det er høyeste antall nye smittetilfeller siden 5. juni i Oslo.

En del av smittetilfellene i hovedstaden knytter seg til et utbrudd på sykehjemmet Furusethjemmet, hvor fem medarbeidere og fire beboere er bekreftet smittet med covid-19 de siste dagene.

Han opplyser at mange av de nye smittetilfellene i det siste er folk som har blitt smittet av familiemedlem.

– Men i en god del tilfeller vet vi heller ikke hvor folk er blitt smittet. Det blir nærmest gjetning om de er blitt smittet på en buss eller trikk, eller på en badestrand eller et utested, sier han.

Fredag er det to uker siden rundt 15.000 personer samlet seg til demonstrasjon mot rasisme foran Stortinget. I etterkant har man fryktet at det ble spredd smitte på arrangementet, men fortsatt er det kun ett mulig smittetilfelle blant deltakerne på demonstrasjonen.

– Etter hvert som tiden går, blir det mindre sannsynlig at det dukker opp flere smittede i forbindelse med demonstrasjonen, sier Steen.

Siden den gang har antall nye smittetilfeller variert mellom 0 på det laveste (30. mai) og 30 nye smittetilfeller 5. juni.

De siste ukene har mesteparten av de nye smittetilfellene kommet i landets to mest befolkede fylker, Oslo og Viken.

– I tillegg er fire-fem av de nye smittetilfellene knyttet til én og samme familie, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: