reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Mikola Statkevitj er pågrepet, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Det skjer tre måneder før presidentvalget. Her taler han til tilhengere 24. mai. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix

Opposisjonspolitiker i Hviterussland bortført

Den hviterussiske opposisjonspolitikeren Mikola Statkevitj er pågrepet, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Det skjer tre måneder før presidentvalget.

Av NTB | 01.06.2020 07:32:47

Politikk: Statkevitj ble pågrepet og ført bort av sivilkledde personer søndag ettermiddag, forteller kona til en menneskerettighetsgruppe, ifølge Interfax. Hun har nå anmeldt saken som en kidnapping.

Om tre måneder er det presidentvalg i Hviterussland, og Statkevitj har forsøkt å stille som kandidat for å utfordre president Alexandr Lukasjenko og hans autoritære styre. Lukasjenko kom til makten i 1994.

Statkevitj leder landets sosialdemokratiske parti og stilte som kandidat i valget i 2010. Han tapte mot Lukasjenko, noe som førte til store protester mot valgresultatet og til at over 600 opposisjonstilhengere ble pågrepet, deriblant Statkevitj.

I 2011 ble han dømt til seks års fengsel for å ha organisert opptøyer. Han slapp ut på vilkår i 2015 mot en prøvetid på åtte år. Statkevitj har siden organisert enkelte demonstrasjoner og har jobbet for å bli kandidat til valget 9. august. Søknaden hans har derimot blitt avslått med henvisning til dommen mot ham.

(©NTB)

Flere nyheter: