reklame for Sheiken Bowling
Menu
Svetlana Tikhanovskaja dro i eksil til Litauen to dager etter presidentvalget i Hviterussland. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix

Opposisjonsleder vil ha FN-delegasjon til Hviterussland

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja ba fredag FN om å sende en delegasjon til Minsk for å granske politivold.

Av NTB | 05.09.2020 02:22:59

Politikk: – Vi, det hviterussiske folk, trenger hjelp fra FN for å kunne stanse åpenbare brudd på menneskerettighetene og kynisk forakt for menneskeverd i midten av Europa, sa hun i en videotale til FNs sikkerhetsråd fra sitt eksil i Litauen fredag.

37 år gamle Tikhanovskaja dro til Litauen 11. august.

Etter presidentvalget i Hviterussland 9. august erklærte hun seg som rettmessig vinner og anklaget sittende president Aleksandr Lukasjenko for valgfusk. Etter valget har det vært flere uker med store demonstrasjoner i landet.

– Vi ber FN om å fordømme den urimelige bruken av makt mot demonstranter, sa hun i talen fredag.

Hun oppfordret til å innføre sanksjoner mot enkeltpersoner.

Selv satt hun fengslet forut for valget. Hennes ektemann Sergej Tikhanovskaja er fortsatt i fengsel. Hun oppfordrer hjemlandets myndigheter til å løslate ham og andre som hun beskriver som politiske fanger.

EUs dom over valget er at det verken var fritt eller rettferdig.

Tirsdag i neste uke skal statsminister Erna Solberg (H) møte Tikhanovskaja i Litauen.

– Svetlana Tikhanovskaja er en frontfigur for protestene. Hun maner til dialog og en fredelig løsning på situasjonen. Jeg ser fram til å møte Tikhanovskaja og til å få hennes synspunkter på hvordan vi og det internasjonale samfunn som sådan kan bidra best mulig, sa Solberg til NTB tidligere denne uken.

(©NTB)

Flere nyheter: