Menu
Daværende statsminister Umaro Sissoco Embalo, som er valgt til ny president i Guinea-Bissau, fotografert på talerstolen i FN i 2017. Arkivfoto: Frank Franklin II / AP / NTB scanpix

Opposisjonsleder vant presidentvalget i Guinea-Bissau

Opposisjonsleder Umaro Sissoco Embalo er vinner av presidentvalget i Guinea-Bissau, opplyser valgkommisjonen i det vestafrikanske landet.

Av NTB | 01.01.2020 20:09:41

Politikk: Den 47 år gamle tidligere generalen fikk rundt 54 prosent av stemmene. Domingos Simoes Pereira fikk 46 prosent oppslutning i presidentvalgets andre og avgjørende runde sist søndag. Begge har tidligere vært statsministre.

Pereira reagerte på kunngjøringen med å kalle valget manipulert og varslet at han vil prøve å få resultatet annullert i domstolene.

Embalo erklærte etter valgseieren at han vil bringe «nasjonal harmoni» til landet og ber folk samle seg bak ham.

President Jose Mario Vaz har hatt makten siden 2014. Han stilte til gjenvalg, men kom ikke videre til andre omgang og har lovet å respektere valgresultatet.

Vaz var den første demokratisk valgte presidenten som har fullført en periode uten å bli avsatt eller drept etter at landet ble uavhengig i 1974. I en tårevåt nyttårstale oppfordret den avtroppende presidenten landets nye lederskap til å jobbe for stabilitet.

På grunn av Guinea-Bissaus ustabile fortid hadde den innflytelsesrike vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS satt en militærstyrke i beredskap i tilfelle kupp.

Valget 29. desember var både fritt og gjennomsiktig, fastslår ECOWAS’ observatører, som påpeker at de ikke er fornøyd med valgdeltakelsen. Den var på drøyt 72 prosent, ifølge valgkommisjonen.

Guinea-Bissau ble på 2000-tallet kjent som transittland for kokainsmugling fra Latin-Amerika til Europa og ble kalt en narkostat av FN.

(©NTB)

Flere nyheter: