Menu
Opposisjonsleder Yair Lapid i Tel Aviv i begynnelsen av mai. Foto: AP / NTB

Opposisjonsleder i Israel: Enighet om ny regjering

Det er enighet om en ny regjering i Israel, erklærer opposisjonsleder Yair Lapid. Epoken med Benjamin Netanyahu som statsminister ser dermed ut til å være over.

Av NTB | 02.06.2021 22:37:31

Politikk: Lapid meddelte onsdag president Reuven Rivlin at det er enighet om en ny israelsk koalisjonsregjering.

– Denne regjeringen vil jobbe for alle Israels borgere, skriver Lapid på Twitter. Han lover å gjøre alt for å forene det israelske samfunnet.

Et viktig gjennombrudd i forhandlingene kom da det israelsk-arabiske partiet Raam ga regjeringen sin støtte. Raams leder Mansour Abbas har undertegnet en avtale om regjeringen.

I stedet er planen nå at Bennett vil bli statsminister de neste to årene, før Lapid overtar for en ny periode på to år.

Raam blir det første arabiske partiet som noen gang har deltatt i en israelsk regjering.

Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker, har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for opposisjonen. Hans parti Likud stilte tirsdag spørsmål ved Bennetts rett til å bli statsminister.

I tillegg har Netanyahu hevdet at en regjering med innflytelse fra venstresiden vil sette Israel i fare.

Regjeringen som Lapid og Bennett forsøker å få på plass, vil omfatte svært ulike partier. Ett av dem er det israelske arbeiderpartiet.

Hvis det stemmer at regjeringen har støtte i nasjonalforsamlingen Knesset, betyr det at punktum er satt for en tolv år lang periode med Benjamin Netanyahu som israelsk statsminister.

Lapid leder partiet Yesh Atid, som han grunnla selv i 2012. Han fikk regjeringsoppdraget av Rivlin etter at Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en ny koalisjonsregjering etter valget i mars – det fjerde valget i Israel på under to år.

Flere nyheter: