Menu
Et bilde av Jesus på en husvegg langs en gate i Huntington i West Virginia. Delstaten har den høyeste andelen opioid-avhengige i hele USA. Foto: David Goldman / AP / NTB

Opioid-rettssak i gang i West Virginia

En rettssak er i gang mot selskaper som skal ha bidratt til et massivt overforbruk av kraftige smertestillende midler i West Virginia i USA.

Av NTB | 03.05.2021 19:09:36

Sosiale forhold: Overforbruk av smertestillende midler av typen opioider omtales i USA som en epidemi. Et enormt antall mennesker er blitt avhengige, og over 400.000 har dødd av overdoser de siste 20 årene.

Rettssaken som begynte mandag, har fokus på byen Huntington i West Virginia. Blant de saksøkte er legemiddel-distributørene AmerisourceBergen og Cardinal Health.

De risikerer å måtte betale flere hundre millioner dollar i erstatning for å ha bidratt til opioid-epidemien.


Farrell representerer fylket Cabell, som sammen med myndighetene i Huntington har saksøkt selskapene.

De beskyldes for å ha bidratt til at bruken av opioider i Huntington og West Virginia ble altfor høyt. Dette resulterte i smerte, død og ødeleggelse som vanskelig kan overdrives, ifølge advokat Anne Kearse, som representerer Huntington.

Andelen opioid-avhengige i West Virginia er den høyeste i hele USA. Mellom 2006 og 2014 ble det angivelig distribuert 1,1 milliard piller av typen hydrokodon og oksykodon bare i denne i delstaten.

Dette tilsvarte 611 piller for hver person som bor i West Virginia, ifølge saksøkerne i rettssaken som mandag begynte i delstatshovedstaden Charleston.

– Vi akter å bevise den enkle sannhet at de saksøkte distributørene solgte et fjell av opioid-piller til samfunnet vårt, sa advokat Paul Farrell i sitt åpningsinnlegg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.


Utfallet i West Virginia kan få betydning for lignende søksmål en rekke andre steder i USA. Lokale myndigheter rundt om i landet har anlagt flere tusen søksmål mot opioid-produsenter, distributører og apoteker. Til sammen utgjør erstatningskravene flere titall milliarder dollar.

(©NTB)

Flere nyheter: