
Operatør: Strømbrudd ved atomkraftverket Tsjernobyl – risiko for økt radioaktiv stråling
Det er risiko for økt radioaktiv stråling fra Tsjernobyl etter at det nedlagte atomkraftverket er rammet av et totalt strømbrudd.
Krig og konflikter: Det opplyser det ukrainske atomenergiselskapet Energoatom, som har ansvaret for driften av Ukrainas kjernekraftverk.
Årsaken til den økte strålingsfaren er at det trengs energi for å kjøle ned atombrensel som er lagret på det nedlagte atomkraftverket, skriver Reuters, som siterer selskapet.
Ukrainas energioperatør Ukrenergo skriver på Facebook at Tsjernobyl nå er fullstendig frakoblet kraftnettet, og at militære operasjoner innebærer at det ikke er mulig å gjenetablere kraftlinjene.
Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) varslet tirsdag at situasjonen ved Tsjernobyl er blitt forverret etter at Russland tok kontroll over anlegget.
Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har arbeidet ved anlegget nærmest uten stans i nesten to uker fordi det ikke har latt seg gjøre å sende inn nye vaktskift. De har mat og vann, men situasjonen deres forverres, ifølge IAEA.
Tsjernobyl-kraftverket ble i 1986 rammet av tidenes verste atomkraftulykke. Det lekker fortsatt radioaktiv stråling fra verket, der det er lagret store mengder brukt atombrensel.
– Jeg er dypt bekymret for den vanskelige og stressende situasjonen som de ansatte står overfor, og den potensielle risikoen det utgjør for kjernefysisk sikkerhet, sier IAEAs generaldirektør Rafael Grossi.
Russiske styrker tok kontroll over anlegget i forrige uke og omringer nå anlegget, ifølge BBC.
IAEA har ikke lenger kontakt med overvåkingsutstyr i anlegget. Slikt utstyr gjør det mulig for IAEA å vite at alt kjernefysisk materiale er på plass.