reklame
Menu
Også Norge skal ha tilbud seg å kutte i oljeproduksjonen for å presse prisen opp under koronautbruddet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Opec-landene og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen

Opec og Russland ble i et videomøte torsdag enige om et kutt i oljeproduksjonen på 10 millioner fat per dag i mai og juni.

Av NTB | 10.04.2020 00:32:34

Økonomi og næringsliv: Målet med forhandlingene var å redusere den daglige produksjonen for å få oljeprisen opp under koronakrisen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

10 millioner fat om dagen utgjør om lag 10 prosent av det globale oljetilbudet. I tillegg er det ventet at andre oljeproduserende land utenfor Opec-samarbeidet, blant dem Norge, vil bidra med å kutte omtrent 5 millioner fat.

Etter at nyheten kom om at kuttet i stedet ville ligge på 10 millioner fat, sank oljeprisen tilbake etter at den først hadde steget, melder E24.

Også Norge skal ha deltatt som observatør under videomøtet, melder Reuters. Norge, som står for om lag 2 prosent av den globale oljeproduksjonen, skal ha tilbudt seg å gjennomføre ensidige kutt i produksjonen under virusutbruddet dersom de store landene kom til enighet om en avtale.

Analysen går ut på at overproduksjonen i verden i april vil være 27,4 millioner fat per dag. Selv om Opecs kutt vil hindre prisen fra å kollapse, vil det etter kuttet fremdeles bli pumpet opp mer olje enn verden kan absorbere. Det setter et kraftig press på lagringskapasiteten, og selskapet spår dermed at oppsvinget i prisen på nordsjøolje vil bli kortvarig.

Avtalen mellom Opec og Russland torsdag går videre ut på at det fra mai til utgangen av desember vil bli en gradvis økning i produksjonen igjen og at det bli pumpet opp åtte millioner færre fat enn i dag. Fra januar neste år og fram til april 2022 vil begrensningene lettes til seks millioner færre fat per dag.

Opec og andre oljestater, blant dem Russland, forhandlet først om kutt tilsvarende 20 prosent av det globale oljetilbudet for å begrense prisfallet under koronakrisen, men greide ikke å bli enige om dette.

Rådgivningsselskapet Rystad Energy skriver i en analyse natt til fredag at kuttet som de oljeproduserende landene nå er kommet til enighet om vil forhindre oljeprisen fra å falle ned «i den dyp avgrunn», men at det ikke er egnet til å gjenopprette balansen i oljemarkedet.

Flere nyheter: