Menu
Statsminister Boris Johnson i Parlamentet i London tidligere i måneden. Foto: Jessica Taylor / AP / NTB scanpix

Omstridt brexit-lovforslag behandles i Parlamentet

Underhuset i London behandler tirsdag endringer av et omstridt lovforslag som går på tvers av skilsmisseavtalen med EU. Neste uke stemmer de over selve loven.

Av NTB | 22.09.2020 09:38:00

Økonomi og næringsliv: Lovforslaget har møtt sterk motstand både i Brussel, Belfast og Dublin.

Statsminister Boris Johnsons regjering ventes imidlertid å få flertall etter at Johnson har inngått kompromisser for å blidgjøre skeptiske konservative partifeller. Et tillegg til lovforslaget krever at Parlamentet må godkjenne eventuelle brudd på skilsmisseavtalen med EU.

Det er dette endringsforslaget som er oppe til behandling tirsdag. En avstemning om selve loven er varslet mandag eller tirsdag om en uke. Deretter går den videre til Overhuset før den blir endelig vedtatt.

Johnson ønsker regler som hindrer at Nord-Irland har et annet tollregime enn resten av Storbritannia.

I brexitavtalen er det nedfelt avsnitt som sikrer en åpen grense mellom Nord-Irland og republikken Irland for å bevare fredsavtalen. Når Storbritannia går ut av EU, blir denne grensen den eneste landegrensen mellom Storbritannia og EU.

I avtalen ville EU derfor sikre seg at Irland-grensen ikke skulle brukes som en bakdør for å kanalisere ikke-tollklarerte produkter inn i EU fra resten av Storbritannia. Derfor ble EU og britene enige om en form for kontroll i Irskesjøen.

(©NTB)

Flere nyheter: