Menu
Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal mottok tirsdag St. Olavs Orden for sin innsats for kvinnefotballen. Foto: Sjur Natvig / NTB

Omdal fikk høythengende orden

Per Ravn Omdal (74) fikk tirsdag synlig bevis på at han er utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Han hedres for sin innsats for kvinnefotballen.

Av NTB | 24.05.2022 15:16:08

Politikk: Han fikk ordenen fra kansellisjef Mette Tverli under en velbesøkt tilstelning på Ullevaal stadion, og fotballpresident Lise Klaveness måtte håndtere en lang talerliste da norsk fotball skulle hylle Omdal.

Heidi Støre, som i sin aktive karriere førte Norge til gull i EM og VM, var blant dem. Hun pekte på at Omdal fulgte landslaget tett.

– Vi følte du var genuint opptatt av oss spillere, og vi følte oss som den mest spesielle og høyest verdsatte spillergruppe i hele verden. Du hadde en evne til å se oss en for en, og det ga resultater på banen, sa hun.

– Alt starter et sted, med at noen vil og ønsker noe. For det vil jeg og kvinnefotballen være deg evig takknemlig.

Omdal sa i sin tale at han selv er takknemlig og ydmyk.

– Jeg takker kongen for det jeg oppfatter som en anerkjennelse av fotballens betydning i samfunnet, sa han og pekte på norsk fotballs tradisjon for sterke kvinnelige ledere. Han viste til taler av Ellen Wille, Karen Espelund og sist Lise Klaveness som har røsket opp i verdensfotballen.

– Det blir fokus på meg, men dette er en anerkjennelse av hele organisasjonen og den samfunnsbetydningen fotballen har, sa Omdal da tildelingen ble kjent forrige uke.

– Dette er veldig fortjent. Per er en av de aller største i norsk fotballs historie. Den jobben han har gjort, og betydningen han har hatt for hele norsk fotball på alle nivåer, er enorm. Per har alltid brent spesielt for integrering og at fotball skal være for alle. Han har vært svært viktig for anleggsutviklingen med kunstgressbaner, og ikke minst har han hatt en helt avgjørende rolle for kvinnefotballen, sa fotballpresident Klaveness.

– Kvinnefotballen er framhevet spesielt. Det synes jeg er veldig fint, men det er en del av et syn som går på «equal game», utenforskap, integrering og så videre. Det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. I Norge har vi 350.000 utøvere, og det klarer vi å ha fordi vi holder på at alle skal ha et tilbud, og samtidig jobber for å få fram gode talenter og en god topp. Det er helt fantastisk at det er sånn, sier Omdal.

– Fotballen skaper et fellesskap som gir utrolig mye. I 1997 startet vi et prosjekt i Vietnam som fortsatt lever. Der har vi fått titusener av jenter inn i fotballen. I 2008 gikk vi inn i Irak. Nå er vi i 14 land i Midtøsten, Nord-Afrika og Balkan med bistand. Jeg er glad for å ha fått være med på det. Norge er eneste land i verden som bruker fotballen som bistandsverktøy organisert, og det skal vi være veldig stolte av, sier han.

– For meg er fotballens mulighet som integrerings- og trivselsverktøy utrolig viktig. Det ser vi også på klubbenes evne og vilje til å ta imot flyktninger nå.

Den tidligere fotballpresidenten (1987-92 og 1996-2004) har i sine mange verv i fotballen vært en forkjemper for kvinnefotball både nasjonalt og internasjonalt. Han har hatt styreverv både i Uefa og Fifa og har vært leder av Fifas kvinnekomité.

I 1976 var Omdal med på å legge fram tingforslag om godkjenning av jentefotball, den gang til motstand fra mange. Før hans siste presidentperiode var over, hadde Norge vunnet både EM, VM og OL for kvinner.

Han har brukt mye tid på bistandsprosjekter i andre land.

(©NTB)

Flere nyheter: