Menu
Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen er uenig med regjeringen i klimapolitikken. Foto: Torstein Bøe / NTB

Olsen kritiserer regjeringens klimapolitikk

Under Energirike-konferansen i Haugesund denne uken, var tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen nådeløs i kritikken mot regjeringens klimapolitikk.

Av Egil M Solberg | 10.08.2022 20:10:00

Klimapolitikken: Elektrifisering av sokkelen fører til høyere strømpris. Det sier tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenbladet, som nå kritiserer regjeringens klimapolitikk.

Elektrifiseringen av sokkelen fortsetter, tross strømkrisen. Det var beskjeden fra olje- og energiminister Terje Aasland tirsdag.

En elektrifiserings-stopp vil lede til en avvikling av olje- og gassnæringen, mener han. Nylig avgått sentralbanksjef Olsen er av en annen oppfatning.

– Det er både tankevekkende og frustrerende at elektrifisering av sokkelen har en usikker global effekt på klimaet. Dette blant annet fordi kraften som vi bruker på elektrifiseringen alternativt kunne blitt eksportert, og potensielt gitt større effekt på utslipp av CO₂, sier den tidligere sentralbanksjefen til Aftenbladet.

Med elektrifisering brennes gass i Tyskland eller England istedenfor i gassturbinene på plattformene. Klimaeffekten er dermed null. Klimaregnskapet globalt blir negativt da vi mister store mengder strømkapasitet.

Det er bare Frp og Rødt som er mot elektrifisering. Men stemmer i både Høyre, SP, Arbeiderpartiet og SV er kritiske.

Elektrifiseringen av sokkelen med landstrøm vil også lede til enda høyere strømpris. NVE-direktør Kjetil Lund har advart mot kraftbehovet elektrifiseringen vil kreve og konsekvensene med dette.

– Elektrifisering vil føre til press på strømpriser, hevder også Olsen overfor Aftenbladet.

Norske politikere ser seg blinde på det norske klimaregnskapet.

– Det er tankevekkende at den norske politikken som sikter mot elektrifisering kan skape motstand mot klimatiltak som faktisk fungerer, sier han til avisa.

Flere nyheter: