reklame
Menu
Høyre-politiker Tina Bru er olje- og energiminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljeministeren: Norge kan bli med på kutt i oljeproduksjonen

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier at Norge vil vurdere å bli med på en internasjonal avtale om kutt i oljeproduksjonen som følge av et urolig marked.

Av NTB | 04.04.2020 19:17:53

Økonomi og næringsliv: – Vi har en dialog med sentrale aktører, inkludert andre land som produserer olje. Dersom en bred gruppe blir enige om å kutte produksjonen betydelig, vil Norge vurdere et ensidig kutt dersom det støtter ressursforvaltningen og økonomien vår, skriver Bru i en epost til Bloomberg.

Det vil i så fall være første gang siden 2002 at Norge inngår en kuttavtale. Forrige gang var i kjølvannet av terrorangrepene i USA 11. september året før.

– Som følge av covid-19-pandemien er situasjonen i oljemarkedet utfordrende. Departementet følger utviklingen i markedet tett, fortsetter Bru.

Mandag var prisen for et fat nordsjøolje (brent) nede i 22 dollar fatet. Torsdag steg den til over til over 30 dollar igjen da USAs president Donald Trump antydet at en avtale om produksjonskutt var på trappene mellom russerne og saudiaraberne.

Oljeprisen stupte tidligere i mars da Russland brøt ut av et tidligere samarbeid om produksjonskutt. For å legge press på Moskva trappet da Saudi-Arabia opp produksjonen, selv om etterspørselen på grunn av viruspandemien var synkende.

Opec-landene med Saudi-Arabia i spissen har invitert energiministrene i Russland og andre oljeproduserende land med for å diskutere tiltak for «å stabilisere markedet» på et videomøte mandag.

Oljeprisen var ved årsskiftet oppe i 68 dollar fatet, men har falt bratt også som følge av en kraftig nedgang i etterspørselen under koronapandemien.

Fredag fulgte president Vladimir Putin opp og sa at Russland er klar til å forhandle med oljekartellet Opec. Prisen økte da til over 34 dollar.

(©NTB)

Flere nyheter: