Menu
Oljefondssjef Nicolai Tangen sier at verdien på fondets russiske aksjer har falt stort de siste dagene. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oljefondet tror investeringene i Russland kan bli nesten verdiløse

Oljefondet anslår at verdien på de russiske aksjene deres har falt fra 27,4 milliarder kroner til 2,5 milliarder. Nå tror de at aksjene kan bli verdiløse.

Av NTB | 03.03.2022 11:11:55

Økonomi og næringsliv: – Vi hadde ved begynnelsen av året investeringer på 27,4 milliarder kroner i Russland. Nå anslår vi at disse investeringene er verdt cirka 2,5 milliarder kroner, men dette er et svært usikkert tall, sier oljefondets sjef Nicolai Tangen.

Torsdag la Norges Bank fram sin melding om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, i 2021.

Under presentasjonen fikk ledelsen i oljefondet spørsmål om situasjonen rundt fondets investeringer i Russland. Regjeringen påla søndag oljefondet å stoppe alt kjøp og salg av aksjer i Russland som følge av landets invasjon av Ukraina. Fondet er også bedt om å selge seg helt ut av det russiske markedet på sikt.

Ved årsskiftet var 8,2 milliarder kroner av investeringene i Russland i gasselskapet Gazprom, mens 6,1 milliarder var i landets største bank Sberbank.

– Det kan hende at de russiske aksjene etter hvert vil bli omtrent verdiløse, sier oljefondets nestleder Trond Grande.

På grunn av sanksjonene og retningslinjene fra regjeringen kan fondet heller ikke selge de russiske aksjene til hvem som helst. I alt er det 650 personer og selskaper fondet ikke kan selge til.

– Jeg tror man får solgt aksjene, men spørsmålet er om man får noen penger for dem og hvor lang tid det vil ta, supplerer Tangen.

Fondet skal innen 15. mars svare regjeringen på hvordan de vil selge seg ut av Russland. På pressekonferansen torsdag sa nestleder Grande at detaljene i denne planen sannsynligvis ikke vil bli offentliggjort.

Oljefondet begynte å investere i Russland i 2008, men de russiske investeringene utgjør kun en liten del av det gigantiske oljefondet. Ved årsskiftet, da verdien av de russiske aksjene var på 27,4 milliarder kroner, utgjorde disse investeringene 0,2 prosent av fondet.

Verdien på russiske aksjer har falt stort etter at en rekke land har innført sanksjoner mot landet. Moskva-børsen har også holdt stengt hele denne uken.

– Vi er nødt til å være sikre på hvem som kjøper aksjene. Det er ikke alltid rett fram å vite hvem motparten er i aksjehandel, så det må vi kunne forsikre oss om, sier Tangen, som ikke vil spekulere i hvem som kan være mulige kjøpere.

(©NTB)

Flere nyheter: