Menu
Oljebransjen har gått sammen om et forslag om å endre skattereglene for petroleumsbransjen, ifølge konsernsjef Eldar Sætre i Equinor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Oljebransjen vil ha utsatt skatt

Oljebransjen går sammen om et forslag om å få utsatt skatt for å holde hjulene i gang i petroleumssektoren.

Av NTB | 03.04.2020 10:32:34

Arbeidsliv: – Hele industrien står bak et skatteforslag som er utformet slik at det intensiverer og skaper motivasjon for økt aktivitet, sa Equinor-sjef Eldar Sætre til Politisk kvarter på NRK fredag morgen.

– Det aller viktigste er å opprettholde aktiviteten og skape grunnlag for ny aktivitet og nye investeringsbeslutninger, slo han fast.

– Det er ikke et spørsmål om skattelettelser eller å gjøre varige endringer. Det er midlertidig og det er en skatteutsettelse. Hele poenget er at det skal være mulig å opprettholde mest mulig aktivitet for oljeselskaper og leveringsindustrien i en helt ekstraordinær situasjon, sier han til NTB.

Ordningen bør gjelde både pågående og planlagte prosjekter, ifølge forslaget.

Der vil blant annet spørsmålet om en midlertidig endring i skattereglene være tema.

– Verden kommer til å trenge olje og gass i alle tenkbare scenarioer framover. Det er viktig at vi driver fram de investeringene som trengs, sier han.

Sætre frykter også at oljeprisen vil falle enda mer framover.

– Det er stor ubalanse i markedet og et gap mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

Mandag var oljeprisen helt nede i 22,58 dollar fatet, det laveste siden 2003. Torsdag spratt den opp rundt 30 prosent etter at president Donald Trump antydet muligheten for en avtale mellom Saudi-Arabia og Russland, men fredag falt den igjen under 30 dollar fatet.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor presiserer at det er snakk om en midlertidig ordning.

Fredag skal det være et møte i KonKraft (Konkurransekraft på norsk sokkel), der Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO) og LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi er med.

Koronakrisen og det kraftige oljeprisfallet har satt Equinor i en svært vanskelig situasjon, og selskapet har nå satt krisestab. Selv om Sætre tror koronakrisen kan bidra til et raskere grønt skifte og omstillingen til et lavkarbonsamfunn, mener han det er viktig å sikre at olje- og gassaktiviteten på norsk sokkel opprettholdes.

(©NTB)

Flere nyheter: