Menu
Olje- og energiminister Tina Bru (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Olje- og energidepartementet: Ikke godt nok grunnlag for konsesjonsbehandling av NorthConnect

Saken oppdateres.

Av NTB | 25.03.2020 12:47:29

Økonomi og næringsliv: Først må det høstes erfaringer fra virkningene på kraftsystemet av de to kablene som er under bygging, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Det norske og nordiske kraftsystemet gjennomgår nå store endringer, og endringene skjer raskt. I tiden fremover skal blant annet de to nye kablene til Tyskland og Storbritannia settes i drift. Olje- og energidepartementet har kommet til at det ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag for å kunne avgjøre konsesjonssøknadene fra NorthConnect slik energiloven krever, sier olje- og energiministeren.

NorthConnect er en 1.400 megawatt likestrømskabel som er planlagt mellom Sima i Hardangerfjorden og Peterhead i Skottland. Kabelen vil eksportere norsk vannkraft til Storbritannia, der den kan erstatte mindre klimavennlige energikilder.

En NVE-rapport viser at kabelen i snitt vil øke norske strømpriser med 1–3 øre per kilowattime, men samtidig være samfunnsøkonomisk lønnsom. Årsaken er at økt strømpris vil tilfalle norske kraftprodusenter, som i all hovedsak er eid av staten og norske kommuner og fylkeskommuner.

Flere nyheter: