Menu
Pierre Ducrey snakker under et pressemøte i forbindelse med den tredje versjonen av regelboken til Tokyo-OL. Foto: Behrouz Mehri / AP / NTB

OL-utøverne risikerer å bli sendt hjem ved brudd på koronareglene

Deltakerne i sommer-OL i Tokyo kan få strenge straffer for å bryte koronareglementet, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Av NTB | 15.06.2021 14:23:29

Sport: Tirsdag ble den tredje og siste utgaven av regelboken som utøvere og støtteapparat må forholde seg til under sommerlekene publisert.

Der kommer det fram at brudd på koronareglene under oppholdet i Japan kan føre til alt fra advarsel, fratatt akkreditering, midlertidig eller permanent utestengelse, diskvalifikasjon og bøter.

– Brudd på koronareglene blir sett veldig alvorlig på, sa Pierre Ducrey, ansvarlig for OL-arrangementer i IOC, da han uttalte seg tirsdag.

I den oppdaterte versjonen av regelboken kommer det også fram at man kan straffes av japanske myndigheter om deres retningslinjer brytes. Den siste versjonen er på 70 sider og inkluderer blant annet «tegneserier» for å illustrere hvordan man skal forholde seg til de forskjellige reglene

– Vi forventer at dere følger reglene, men hvis dere ikke gjør det, vil det være sanksjoner som kan komme deres vei, sa Ducrey under seansen med pressen.

OL-arrangøren krever ikke at involverte i Tokyo-lekene er vaksinert, men IOC har oppfordret alle til å være det og også bistått mange land i vaksinasjonsprosessen.

Over 80 prosent av utøverne ventes å være vaksinert, mens mellom 70 og 80 prosent av pressen vil være det, er den siste oppdateringen fra IOC. Det er ingen forskjeller på utøvere som er fullvaksinert, vaksinert med én dose eller uten vaksine: Alle må følge de samme reglene.

23. juli settes lekene i gang, og flere OL-topper har allerede ankommet Tokyo. IOCs visepresident John Coates er blant dem som er på plass.

I Japan har vinden snudd etter å ha møtt stor motstand i befolkningen om lekene bør arrangeres. I midten av juni mente omkring halvparten av befolkningen at OL burde utsettes, ifølge en meningsmåling.

Mandag viste en ny spørreundersøkelse at 64 prosent støtter Tokyo-OL.

Det er ikke opplyst om noen sanksjoner kan føre til utestengelse fra framtidige OL-arrangementer.

Det er drøyt fem uker til åpningsseremonien i Tokyo. Det er fortsatt ikke tatt en avgjørelse om japanere får lov til å overvære noen av konkurransene fra tribuneplass i løpet av OL-perioden.

<p>(©NTB)</p>

Flere nyheter: