Menu
Kjetil Jansrud og Kristin Skaslien i spissen for Norges tropp under åpningsseremonien for de 24. vinterlekene, som ble åpnet i Beijing fredag. Foto: AP / Jae C. Hong / NTB.

OL-ilden er tent – Xi åpnet vinterlekene

Med koronapandemien og boikott som bakteppe åpnet det 24. vinter-OL på nasjonalstadion «fuglereiret» i den kinesiske hovedstaden Beijing fredag.

Av NTB | 04.02.2022 15:35:56

sport: President Xi Jinping sto for den offisielle åpningen, mens ilden ble tent av langrennsløperne Dinigeer Yilamujiang og Zhao Jiawen

Nå venter 16 dager med vinterleker i Beijing, fordelt på 15 ulike idretter, i totalt 109 øvelser for 91 nasjoner.

På grunn av koronapandemien hadde arrangørene bestemt at åpningsseremonien skulle være «enkel, sikker og vidunderlig»,

Selv om det også denne gangen var lysshow og påkostede effekter, var kontrasten til åpningsseremonien for sommer-OL i 2008 slående. Den gangen ble showet gjennomført av 15.000 personer – i år var dette redusert til 3000.

USA, Storbritannia, Canada og Australia er blant landene som ikke sender offisielle representanter til lekene i protest mot forholdene for menneskerettighetene og særlig behandlingen av Kinas muslimske minoritet uigurene.

Av de øvrige skandinaviske landene gikk Danmark som nummer 13, Finland som nummer 37 og Sverige var nummer 78. Kina, som vertsnasjon, gikk inn sist. Landene går inn på arenaen i henhold til det kinesiske skrifttegnene.

Thomas Bach, president i Den internasjonale olympiske komité (IOC) tok del i fakkelstafetten og ga flammen videre til presidenten i FNs hovedforsamling, Abdulla Shaid.

«Det er et symbol som verden trenger i disse tider med splittelse og konfrontasjon,» sa den 68 år gamle tyskeren.

1000 personer fraktet OL-fakkelen rundt Beijing og til den kinesiske hovedstaden. Det inkluderer Zhangjiakou, der de fleste norske utøverne og lederne bor og konkurrerer under OL.

Sju nye øvelser er lagt til årets vinter-OL: big air i freestyle for menn og kvinner, monobob for kvinner, mikslagkonkurranse i freestyle, mikslagkonkurranse i skihopping, mikslagkonkurranse i snowboardcross og miksstafett i kortbaneløp på skøyter.

Til tross for flere lands diplomatiske boikott, var det et godt utvalg av internasjonale ledere ved siden av president Xi på tribunen, med Russlands president Vladimir Putin som den mest prominente.

Alpinisten Kjetil Jansrud og curlingutøveren Kristin Skaslien fikk æren av å bære det norske flagget inn på OL-stadion i Beijing, i front for deler av den norske troppen, som teller 84 utøvere.

Grunnet smittefare for korona, ble fakkelstafetten kortere enn det som er vanlig ved OL. Tradisjonen tro ble OL-ilden fraktet fra Olympia i Hellas til Kina. Det skjedde helt tilbake i oktober.

Beijing er den første byen som er vertskap for både sommer- og vinter-OL. Haiti og Saudi-Arabia er nye deltakerland i vinterlekene.

(©NTB)

Flere nyheter: