reklame for Sheiken Bowling
Menu
Da kronprinsesse Amalia begynte på universitetet i september, fikk det mye oppmerksomhet at hun planla å bo i en studentbolig. Men ifølge moren må hun bo hjemme på slottet. Bildet er tatt dagen etter at hun fylte 18 år i desember i fjor. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Økt frykt for sikkerheten rundt Nederlands tronarving

Nederlands kronprinsesse Amalia (18) er av sikkerhetsgrunner tvunget til å droppe planene om å bo i studentbolig i Amsterdam, ifølge kongeparet.

Av NTB | 14.10.2022 18:41:12

Kriminalitet og rettsvesen: Få uker etter at den 18 år gamle tronarvingen begynte på universitetet i den nederlandske storbyen, opplyste foreldrene at hun vil bli nødt til å bo hjemme på slottet.

Myndighetene har ikke bekreftet detaljer i trusselbildet rundt 18-åringen, utover at det er satt inn ekstra sikkerhetstiltak.

Tidligere i høst meldte nederlandske medier at sikkerheten var betydelig styrket rundt Amalia og statsminister Mark Rutte. Bakgrunnen skal være at de to var nevnt i kommunikasjon mellom kriminelle gjenger, noe som skal ha bidratt til frykt for bortføringsplaner.

Dronningen forteller at eldstedatteren «ikke kan forlate hjemmet», og at det har «enorme konsekvenser for livet hennes».

– Hun bor ikke i Amsterdam og kan ikke egentlig gå ut, sa den synlig berørte dronningen og la til at kronprinsessen likevel fortsetter på studiene.

Rutte, som selv inntil nylig ofte ble observert syklende rundt i Haag, beskriver Amalias situasjon som fryktelig og bekymringsfull.

– Alt gjøres for å sørge for at kronprinsessen er trygg, sa statsministeren fredag.

De kriminelle gjengene med marokkanske røtter har i hovedsak base i Amsterdam. De utnytter den myke narkotikapolitikken i Europas femte største økonomi og smugler store mengder kokain via havnen i Rotterdam.

Dronning Maxima fortalte om Amalias situasjon da hun og kong Willem-Alexander avsluttet et statsbesøk i Sverige torsdag kveld.

Prinsessen begynte på universitetet Amsterdam i september for å ta en bachelorgrad i psykologi, politikk og juss. Det fikk mye oppmerksomhet at hun planla å bo i studentbolig. I stedet er hun nå altså tvunget til å bo i det tungt bevoktede palasset i Haag.

Eksperter mener saken gir økt frykt for at Nederland er i ferd med å bli en «narkostat». Bakteppet er flere høyprofilerte saker der narkobander fra den såkalte Mocro-mafiaen er involvert. Mafiaen knyttes blant annet til drapet på den kjente gravejournalisten Peter R. de Vries i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: