Menu
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) sier Fornebubanen skal bygges. Foto: Terje Pedersen / NTB

Økt bidrag fra grunneierne sikrer videre bygging av Fornebubanen

Byrådet i Oslo går inn for å fullføre arbeidet med Fornebubanen. Det skjer etter at grunneierne legger over 2 milliarder kroner i potten.

Av NTB | 13.06.2022 19:31:07

Politikk: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bekreftet at Fornebubanen skal bygges på en pressekonferanse mandag.

Byrådslederen sa at grunneierne i Oslo og Bærum er villige til å ta et større ansvar for å realisere banen, og at signalene de har fått er nye bidrag på 2,1 milliarder kroner.

– De økte grunneierbidragene er en forutsetning for å kunne bygge Fornebubanen, punktum, sa Johansen.

– Dette kommer i tillegg til ordinære grunneierbidrag til gater og byrom i byutviklingsområdene langs Fornebubanen, sier Johansen.

– Grunneierne kommer til å måtte betale vesentlig mer av regningen på Fornebubanen, men de får også en enorm gevinst. Verdien på tomtene deres stiger kraftig i verdi når Fornebubanen bygges, sa byrådslederen.

– Da skjønner grunneierne, som er profesjonelle aktører, at deres del av regningen også måtte øke.

De 2,1 milliarder kronene som er lagt til ekstra, gjør at den totale summen fra grunneierne nå er oppe imellom 4 og 5 milliarder kroner.

– Et steinkast fra Fornebubanen utvider staten en av Norges største veier til å bli enda større. Hvis noen tror at regningen på Fornebubanen blir høy, kan dere bare vente og se hva sluttsummen på E18 blir, sa Johansen

– En vei vi i Oslo ikke ønsket oss, sa byrådslederen videre.

– Istedenfor å bidra med løsninger som tar prosjektet framover, som en økning av det statlige bidraget til 70 prosent, så har de sørget for økt usikkerhet om folk i Oslo i det hele tatt får et helt nødvendig kollektivløft, sier Elvestuen.

Oslos del av de nye bidragene er på 1,3 milliarder kroner, mens Vikens del er på 700 millioner.

Han sier videre at det kan hende de burde ha hentet inn mer fra grunneierne på et tidligere tidspunkt, men sier at prislappen har økt de siste månedene.

Han sier han hadde forventet at staten skulle komme mer i møte når det gjelder finansiering av Fornebubanen.

Ola Elvestuen, Venstres talsperson for transport, energi og miljø på Stortinget, sier stillheten fra regjeringen har skapt økt usikkerhet.

Flere nyheter: