reklame for smiaa
Menu
Økokrim-sjef Pål Lønseth skryter av samarbeidet med Nav og Skatteetaten. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Økokrim vil prioritere korona­svindel

Økokrim prioriterer koronasvindel i samarbeid med Skatteetaten og NAV. Skatteetaten har til nå stanset utbetalinger på 1,3 milliarder kroner.

Av NTB | 29.08.2020 06:53:00

Kriminalitet og rettsvesen: Siden mars har regjeringen utbetalt drøyt 5,4 milliarder kroner til bedrifter rammet av koronaviruset. De ansvarlige etatene for kompensasjonsordningene, Skatteetaten og Nav, har gått sammen med Økokrim for å hindre misbruk av ordningene, skriver Aftenposten/E24.

I alt 17.000 søknader er stanset av Skatteetatens automatiske kontrollmekanisme. Omfanget er 1,3 milliarder kroner. De har i tillegg sendt ut 3.700 tilbakebetalingskrav på til sammen 189 millioner kroner.

Nav, som utbetaler lønnskompensasjon, har anmeldt 12 forhold for til sammen 20 millioner kroner. Metodene som brukes er å legge inn feilaktige opplysninger, som fiktive inntekter og identitet.

Økokrim-sjef Pål Lønseth forteller at svindelsaker knyttet til koronautbetalingene har høy prioritet.

– Vi tar inn saker med lavere bedratt verdi fordi vi ønsker å slå hardt ned på koronasvindlerne og vise at det er forbundet med betydelig oppdagelsesrisiko å bedra disse ordningene, sier han.

Lønseth skryter av samarbeidet med de to etatene. Skatteetaten har rundt 400 ansatte som er involvert i arbeidet med kompensasjonsordningen for næringslivet. Navs kontrollmiljø teller rundt 100 ansatte.

(©NTB)

Flere nyheter: