Menu
Leo Østigård jubler etter sitt første landslagsmål. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ohi matchvinner for Norge da Irland ble slått 2-1

Ohi Omoijuanfo ble etterinnkalt i troppen og byttet inn kvarteret før slutt. Han ga Norge 2-1-seier over Irland på bortebane.

Av NTB | 16.11.2022 22:41:18

Sport: Fem minutter før slutt gjenvant han ballen i en duell med Nathan Collins inne i feltet og skjøt den i mål til en seier de norske trodde de hadde skuslet bort.

Norge kneblet Irland i en omgang og ledet fortjent etter scoring av Leo Østigård, men raknet bakover igjen etter pause. Ståle Solbakkens hodepine så ut til å fortsette.

Landslagssjefen pekte tidligere i uka på at Norge siden oktober i fjor har sluppet inn bare ett mål før pause, men åtte etter. Torsdag økte tallet til ni, og åtte av dem har kommet i den siste halvtimen. Før EM-kvalifiseringen må han finne ut hvordan laget skal stå distansen.

Østigård scoret i slutten av en første omgang der Irland hadde ballen, men Norge skapte sjansene. Hjemmelagets kaptein John Egan prøvde forgjeves å følge hans smarte innløp på Martin Ødegaards hjørnespark fra venstre, og Napoli-stopperen stanget ballen i mål fra kort hold.

Østigård har vist sin dødballstyrke både i mesterligakamper for Napoli og i landskamper for Norge. Han hadde noen eventyrlige sjanser i Slovenia tidligere i høst, men torsdag kunne han juble for sitt første landslagsmål.

Etter at det irske laget hadde vært helt tannløst i første omgang, gikk hjemmespillerne til verket som sultne villdyr etter pausen og virvlet fram flere kjempesjanser. Det siste drøye året har Norge vært nesten perfekt defensivt før pause, men hatt en tendens til å rakne etter. Slik ble det igjen, og i det 69. minutt utlignet Alan Browne med et skudd fra 25 meter etter at Østigård først nikket ut et innlegg.

Det som var av muligheter sto de norske for, både før og etter at de spilte seg inn i kampen og begynte å styre den. Patrick Berg var god i ankerrollen på midtbanen og sto både for gunstige ballerobringer, fine framspill og avslutninger. Hans volley over mål etter et innøvd cornertrekk i det 22. minutt var Norges beste mulighet til da.

Et par minutter senere brøt Berg et dårlig utspill fra keeper Gavin Bazunu og satte opp Ødegaard, som fant Jørgen Strand Larsen. Spissen fyrte løs og så ballen fyke noen desimeter over krysset.

Ødegaards dødballfot skapte trøbbel for irene ved flere anledninger. I det 28. minutt lurte hans innoverskrudde frispark nesten keeper, som fikk ballen i kroppen. Fem minutter senere leverte Berg et flott framspill til Mohamed Elyounoussi, som nølte litt for lenge med å skyte. Han måtte gjøre noen dragninger for å få skuddmulighet igjen, og det endte med at han mistet balansen.

Etter 35 minutter hadde Strand Larsen en fæl tversoverpasning på egen halvdel som ga Irland det nærmeste laget kom en sjanse, men Morten Thorsby ryddet opp. Litt senere gjorde Celta-spissen opp for seg da han fikk frispark etter en frekk tunnel. Ødegaards frisparkserve skapte kaos i forsvaret, og Mois avslutning ble så vidt blokkert til corner av Nathan Collins. Hjørnesparket nikket Østigård i mål.

Bazuma måtte også vise klasse da han reddet alene med Ola Solbakken, men det var irene som kjørte den andre omgangen. Nyland måtte redde igjen da Callum O’Dowda fikk nikke fra god posisjon. Den norske defensive kontrollen fra første omgang var som blåst bort.

Under et stopp i spillet, før Solbakken måtte ut med skade, samlet de norske seg i ring og diskuterte. Norge gjorde også to bytter i bakre firer, men det var ikke nok til å ta vare på ledelsen. Browns langskudd var ikke nok til å berge kvelden for hjemmelaget og tilskuerne som fylte tribunene selv om hovedattraksjonen Erling Braut Haaland ble programhelt.

Ohis vinnernål sørget for det.

Ståle Solbakken sa på trening at han ville se et kompakt norsk lag, og det fikk han fra start i Dublin. Norge la seg dypt i sin 4-5-1-formasjon og lot irene spille ball innledningsvis. De første 20 minuttene hadde hjemmelaget rundt 75 prosent ballbesittelse, men de spilte seg ikke til noe som lignet på en sjanse.

I den andre omgangen var det Norges mål som kom under press. Først skjøt Callum Robinson et frispark i hodet på Ola Solbakken så ballen spratt rett utenfor, så skjøt Egan centimeter utenfor samme hjørne på innlegg fra Robinson, og litt senere måtte Ørjan Nyland rykke ut og blokkere da Alan Browne var alene foran mål etter et hjørnespark.

(©NTB)

Flere nyheter: