Menu
Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga sier han ikke vil utfordre høyesterettskjennelsen om at han tapte presidentvalget i august. Foto: AP / NTB

Odinga godtar at han tapte presidentvalget i Kenya

Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga godtar høyesteretts kjennelse om at han tapte presidentvalget i forrige måned.

Av NTB | 05.09.2022 16:11:03

Politikk: Høyesterett avviste mandag forsøkene på å etterprøve resultatet av presidentvalget og opprettholder valgseieren til visepresident William Ruto.

Odinga hadde støtte fra avtroppende president Uhuru Kenyatta og var favoritt til å vinne valget i august. Han sier at han er uenig med konklusjonen til landets høyesterett, men at han aksepterer valgnederlaget. Avklaringen kommer etter nesten en måneds uro i Kenya.

Den påtroppende presidenten William Ruto strakte ut en forsonende hånd til sine rivaler etter høyesterettskjennelsen.

– Jeg rekker en hånd i forsoning til alle mine rivaler og deres tilhengere. Vi er ikke fiender, vi er kenyanere, sa Ruto.

Odinga gikk til høyesterett med en påstand om at det forekom juks i tellingen. Han mente valgkommisjonens servere var blitt hacket. En enstemmig høyesterett sier at det ikke er dokumentert at elektroniske valgsystemer ble manipulert eller hacket.

Odinga tapte med mindre enn 2 prosent mot visepresident Ruto. Det var femte gang Odinga stilte opp som presidentkandidat, denne gang også med støtte fra den avtroppende presidenten.

Begge kandidatene hadde på forhånd lovet å respektere avgjørelsen fra landets øverste domstol.

(©NTB)

Flere nyheter: