Menu
Flere av migrantene har vært på båten i ni dager, og får nå hjelp av medisinsk helsepersonell etter at flere av dem fredag oppførte seg truende og forsøkte å begå selvmord. Foto: Flavio Gasperini / SOS Méditerranée via AP / NTB scanpix

Migrantene flyttes ikke til karanteneskip

At italienske myndigheter har besluttet at om lag 180 migranter fra Ocean Viking skal overføres til et karanteneskip, er ikke redningsskipseierne kjent med.

Av NTB | 05.07.2020 10:17:43

Politikk: Norskeide Ocean Viking meldte fredag unntakstilstand etter at de slet med å beholde kontrollen over de rundt 180 menneskene som skipet har plukket opp den siste uka.

– Overføringen til et annet fartøy som brukes i lignende situasjoner, virker på oss som spekulasjoner i italienske medier. Italienske myndigheter involverer ikke rederiet i sine interne diskusjoner. Vi får normalt bare melding idet det skjer noe konkret, sier Trym Jacobsen, daglig leder i rederiet Hoyland Offshore, som eier Ocean Viking, til VG.

Rederiet har ni ansatte, inkludert kapteinen om bord.

Etter det nyhetsbyrået DPA erfarer, er det planlagt overføring av migrantene til karanteneskipet Moby Zaza mandag.

Skipet huser fremdeles andre migranter i karantene, men karantenetiden er søndag over for 200 av dem, og skipet skal tømmes, skriver den italienske avisen La Reppublica.

Migrantene om bord i Ocean Viking ble plukket opp i fire ulike redningsaksjoner, den første for to uker siden, opplyser hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée.

Migrantene forsøkte å kapre skipet

Norskeide Ocean Viking meldte fredag unntakstilstand etter at de slet med å beholde kontrollen over de rundt 180 menneskene som skipet har plukket opp den siste uka.

Årsaken skal ifølge rederiet Hoyland Offshore være at en gruppe på 44 personer prøvde å presse skipet til havn. Det har vært trusler mot mannskapet, og ifølge SOS Méditerranée skal seks personer ha forsøkt å ta sitt eget liv – flere ved å hoppe i havet fra skipet.

SOS Méditerranée var lørdag ettermiddag bekymret for at situasjonen kan eskalere på nytt hvis ikke båten snart får legge til havn.

– Mannskapet er helt utslitt, og dette har vært en påkjenning for alle involverte, sier Julia Schaefermeyer fra SOS Méditerranée til NTB.

– At det kommer folk om bord klokken ni søndag morgen er vi orientert om, sier han.

Italiensk helsepersonell var lørdag til stede på båten for å gi medisinsk bistand og oppfølging.

Jacobsen forteller at situasjonen om bord er rolig og at migrantene oppfattet det som positivt at de skal testes for covid-19 og at medisinsk personell kom om bord. Han kan ikke fortelle noe mer om hva som skjer med mannskapet fremover.

– Det må rederiet og hjelpeorganisasjonen se på i fellesskap når situasjonen vi står i nå er avklart, sier Jacobsen.

Siden koronautbruddet startet, har Italia og Malta nektet å la mennesker som er reddet i Middelhavet, gå i land.

Situasjonen om bord på skipet, som ligger utenfor Sicilia, har siden blitt svært krevende.

Trym Jacobsen sier til VG at migrantene skal koronatestes søndag.

(©NTB)

Flere nyheter: