Menu
Migranter og flyktninger fra Eritrea, Egypt, Syria og Sudan ble reddet av et redningsskip fra den spanske hjelpeorganisasjonen Open Arms utenfor Libya 2. januar. Nå skal Ocean Viking være det eneste redningsskipet i området. Arkivfoto: Joan Mateu / AP / NTB

Ocean Viking reddet 374 mennesker i Middelhavet

Redningsskipet Ocean Viking har plukket opp 374 mennesker på to dager i Middelhavet, blant dem 131 enslige mindreårige, opplyser SOS Méditerranée.

Av NTB | 23.01.2021 17:24:01

Ulykker og naturkatastrofer: Hjelpeorganisasjonen som drifter det norskeide skipet, ber nå om en trygg havn og sier at været i området blir stadig verre.

– Med 374 overlevende om bord og en stadig dårligere værsituasjon er de bergede personene nødt til å få gå i land i nærmeste trygge havn, slik sjøretten krever, sier Verena Papke, direktør i SOS Méditerranée i Tyskland.

– En slik trygg havn kan bare være en europeisk en, tilføyer Papke.

SOS Méditerranée opplyste lørdag at 106 personer ble reddet kvelden før. De befant seg i en gummibåt i internasjonalt farvann rundt 50 kilometer fra den libyske kysten.

Fredag morgen ble 149 mennesker hentet opp fra to båter etter SOS-signaler. Blant dem var 58 mindreårige og fire babyer, den ene bare én måned gammel, ifølge SOS Méditerranée.

De fleste av dem som ble reddet, kom ifølge Papke fra Guinea, Mali, Kamerun, Elfenbenskysten, Sudan og Sierra Leone.

Libya har blitt en viktig rute for irregulær migrasjon til Europa siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Mange flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet, og tusenvis er blitt stanset av den libyske kystvakten. Med støtte fra Italia og EU er de deretter sendt tilbake til Libya. De fleste ender opp i interneringsleirer der forholdene er beskrevet som grufulle.

I fjor sto redningsskipet fast i fem måneder i Italia fram til det ble frigitt i desember, skriver nyhetsbyrået AFP. Myndighetene begrunnet det med sikkerhetshensyn.

Ocean Viking er i dag det eneste redningsskipet som drives av en ikke-statlig organisasjon i området, ifølge SOS Mediterranees’ leder Sophie Beau.

– De andre er blitt blokkert av italienske myndigheter slik Ocean Viking tidligere ble, sier hun.

De fleste som tar den farlige ferden over Middelhavet, legger ut fra Libya og Tunisia i håp om å nå Italia. Over 1.200 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse havet i fjor.

Mannskapet på Ocean Viking sier de ba libyske myndigheter om hjelp lørdag, uten å få svar. Deretter sendte de forespørsler til blant andre Malta og Italia.

Til sammen 165 av dem som befinner seg om bord på Ocean Viking, er barn, 131 av dem uten foresatte, opplyser organisasjonen.

Oljerike Libya har de siste årene vært herjet av kaos og krig mellom rivaliserende grupper, og ifølge FN deltar 20.000 utenlandske styrker og leiesoldater i konflikten.

Ocean Viking seilte ut fra Marseille 11. januar.

(©NTB)

Flere nyheter: