reklame for Sheiken Bowling
Menu
Da USAs tidligere president Barack Obama talte i begravelsen til John Lewis, kritiserte han bruken av føderale sikkerhetsstyrker for å slå ned på fredelige protester. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB scanpix

Obama: – Politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere

USAs tidligere president Barack Obama kritiserte føderal maktbruk under begravelsen til borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis.

Av NTB | 30.07.2020 22:17:52

Sosiale forhold: Da Obama talte under seremonien, nevnte han ikke president Donald Trump ved navn. Men indirekte kom han med krass kritikk av Trumps bruk av føderale sikkerhetsstyrker.

– Vi er vitne til at våre føderale myndigheter sender styrker som bruker tåregass og batonger mot fredelige demonstranter, sa Obama.

– I dag ser vi med våre egne øyne hvordan politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere, sa den tidligere presidenten.

Protestene og opptøyene i USA brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd ble drept av en politimann som satte kneet mot nakken hans.

– Selv mens vi sitter her, er det folk med makt som gjør sitt ytterste for å hindre folk i å stemme ved å stenge stemmelokaler og innføre restriktive ID-regler som retter seg mot studenter og minoriteter, sa Obama.

Også de tidligere presidentene George W. Bush og Bill Clinton var til stede under Lewis’ begravelse i byen Atlanta.

– Vi lever i dag i et bedre og mer edelt land på grunn av John Lewis og hans varige tro på Guds kraft, demokratiets makt og kjærlighetens evne til å opphøye oss til høyere standarder, sa George W. Bush, ifølge CNN.

Under en demonstrasjon i Alabama i 1965 ble Lewis alvorlig skadd. Han fortalte selv at han ble pågrepet 40 ganger på 1960-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

Begravelsen ble holdt i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, der Martin Luther King i sin tid var pastor. Blant deltakerne var også Kings datter, pastor Bernice King, som ledet forsamlingen i bønn.

Obama kritiserte også grep som myndighetene har tatt og som gjør det vanskeligere for minoritetsgrupper å stemme i valg.

John Lewis døde 17 juli, 80 år gammel. Han ble ansett som en uredd forkjemper for rettighetene til afroamerikanere og en av frontpersonene i borgerrettsbevegelsen, sammen med blant andre Martin Luther King.

(©NTB)

Flere nyheter: