reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
– Det er viktig for oss at det vi til slutt velger å gjøre med ubåten skal være trygt for mange generasjoner fram i tid, sier Knut Arild Hareide. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nytt utvalg skal vurdere Fedje-ubåten

Det blir ingen tildekking av ubåten utenfor Fedje i Nordhordland verken i år eller neste år, opplyser samferdselsministeren. Et utvalg skal vurdere saken på ny.

Av NTB | 10.06.2020 13:34:24

Ulykker og naturkatastrofer: Ifølge Bergens Tidende har samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) bestemt seg for å sette en strek over den gjeldende planen om å legge en fylling over vraket. Dermed kan det ende med at den likevel blir hevet, skriver avisa.

– Vi setter derfor nå ned dette utvalget som skal se bredt på hvilke muligheter som finnes, slik at vi gjør det beste for miljøet, legger han til.

Utvalget skal se på om det nå finnes ny teknologi som kan tas i bruk, og er ikke låst til de løsningene som allerede er utredet, opplyser Samferdselsdepartementet. Et viktig tema vil bli å se nærmere på om det finnes løsninger for heving av vrak og last som kan gjennomføres med en lavere miljørisiko enn det som foreligger i dag.

Rapporten skal være klar innen 1. november 2021.

– Folk på Fedje, og langs vestlandskysten, er engstelige for hva som kan skje med kvikksølvlasten om bord i den gamle ubåten på bunnen av havet. Det er viktig for oss at det vi til slutt velger å gjøre med ubåten, skal være trygt for mange generasjoner fram i tid, sier samferdselsministeren i en pressemelding.

Vraket av ubåten fra andre verdenskrig ble funnet i 2003, og det ble klart at ubåten blant annet hadde 67 tonn flytende kvikksølv om bord, lagret på stålflasker.

(©NTB)

Flere nyheter: