Menu
Nordlandsbanen stanser i dag i Fauske. Det vil et nytt selskap i Tromsø ha slutt på. Foto: Per-Inge Johnsen / NTB

Nytt selskap vil ha Nato og EU med på Nord-Norgebanen

Et selskap som kaller seg Jernbane Nord AS er etablert i Tromsø for å få fortgang på ny jernbane mellom Fauske og Finnmark.

Av NTB | 18.05.2022 03:31:08

Politikk: Før sommeren skal selskapet ansette minst tre jernbaneeksperter, som i samarbeid med lokale og regionale myndigheter vil arbeide for raskest mulig byggestart på jernbane mellom Fauske og Finnmark, skriver Klassekampen.

Målet er en startbevilgning i Nasjonal transportplan for 2025.

– Mens utbyggingen i Nord-Norge har stått stille i 60 år, har svenske myndigheter snart 400 kilometer ny jernbane ferdig i Nord-Sverige, påpeker Terje Traavik, nestleder i styret for Jernbane Nord AS.

Han ledet tidligere Tromsø kommunes jernbaneutvalg, og skuffelsen var stor da Transportkomiteen på Stortinget i 2019 slo fast at Nord-Norgebanen ikke er samfunnsøkonomisk forsvarlig.

Men verken Traavik eller de øvrige jernbaneentusiastene i nord har tenkt å gi seg. Nå håper de på drahjelp fra både EU, Nato, kommuner og fylker samt sittende regjering.

Hurdalsplattformen gir nytt håp for Nord-Norgebanen, siden de vil sette i gang en konseptvalgutredning. I revidert statsbudsjett er det satt av 20 millioner kroner til dette arbeidet.

(©NTB)

Flere nyheter: