Menu
USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Nytt kraftig rentehopp i USA

Sentralbanken i USA har igjen hevet styringsrenta med 0,75 prosentpoeng. Et hovedmål er å bremse den høye inflasjonen.

Av NTB | 27.07.2022 20:20:56

Økonomi og næringsliv: For andre gang på rad slår sentralbanken til med et såkalt trippelt rentehopp. Det vanlige er å endre renta med 0,25 prosentpoeng av gangen.

Etter økningen ligger styringsrenta i intervallet 2,25 til 2,5 prosent. Sentralbanken varsler at flere rentehopp trolig blir nødvendig for å få bukt med den høye prisveksten.

Så langt i år er den amerikanske styringsrenta blitt hevet fire ganger.

Heving av renta er sentralbankenes viktigste virkemiddel for å bremse høy inflasjon.

Men høyere rente fører også normalt til lavere økonomisk vekst. For USAs sentralbank blir utfordringen å bremse inflasjonen uten å forårsake økonomisk tilbakegang.

Mange eksperter er langt fra like sikre på at sentralbankens balansegang vil lykkes. Gjør den ikke det, risikerer USA det som kalles stagflasjon: Høy inflasjon og økonomisk nedgang på samme tid.

Den høye prisveksten har allerede svekket oppslutningen rundt Biden og trolig økt sannsynligheten for at Demokratene mister flertallet i Kongressen i valget til høsten.

I etterkant av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina har inflasjonen steget til svært høye nivåer i store deler av verden. I USA lå den årlige prisveksten i juni på 9,1 prosent – det høyeste nivået på 41 år.

President Joe Biden mener USA vil unngå en resesjon – økonomisk nedgang i to kvartaler på rad.

Flere nyheter: