reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen gjør seg klar for nok et forhandlingsmøte om neste års statsbudsjett på Statsministerens kontor. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nytt borgerlig budsjettkaos – forhandler videre på overtid

Finansinnstillingen ble fredag avgitt uten flertall og uten noen snarlig budsjettavtale i sikte. Men forhandlingene fortsetter hos statsministeren.

Av NTB | 27.11.2020 13:38:02

Politikk: Klokken 13 samlet partilederne Erna Solberg (H), Guri Melby (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Siv Jensen (Frp) seg til et nytt forhandlingsmøte på Statsministerens kontor. Et par timer senere var samtalene over.

– Nå har vi hatt et konstruktivt møte, hvor vi ser progresjon. Men det er fortatt ting som står igjen. Vi er altså ikke i havn på flere av de viktige sakene som Fremskrittspartiet har spilt inn, sier Jensen til pressen etter møtet.

Men ingen tør spå når en eventuell avtale kan være klar. Finansdebatten i Stortinget går 3. desember.

– Det er fortsatt nesten en uke til Stortingets finansdebatt skal holdes. Vi har fortsatt tid, og vi må ta den tiden vi trenger for å komme i havn, sier Jensen på spørsmål fra NTB.

– Finansinnstillingen er i dag avgitt uten flertall, men med partienes egne merknader. Det er riktig at vi er på overtid, men vi er i en ekstraordinær situasjon, og vi har underveis også fått på plass en viktig enighet om kraftfulle krisetiltak, sier finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) til NTB.

Regjeringspartiene og Frp er allerede enige om en krisepakke til koronarammede bedrifter og kommuner på totalt 22,1 milliarder kroner.

– Jeg har stor tro på at de borgerlige partiene vil komme fram til en budsjettavtale som bidrar til å trygge og skape flere jobber. Det er det viktigste nå, sier Kapur.

– Det er svært uheldig at høyrepartiene under en pågående smittevernkrise og økonomisk krise ikke klarer å komme til enighet om landets budsjett innen fristene, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

– De skaper unødvendig usikkerhet og viser med all tydelighet at de prioriterer det partipolitiske spillet seg imellom, fremfor interessene til landet, mener hun.

Også for fagkomiteene på Stortinget får forsinkelsene følger. De risikerer nå å måtte utsette behandlingen av saker som har budsjettmessige konsekvenser for 2021.

– Det er presidentskapet som følger situasjonen og vurderer eventuelle endringer i andre komiteers behandling av budsjettet, sier Kapur.

Jensen trakk fredag i tillegg fram å sikre økonomien til pensjonistene, få på plass mer penger til rassikring og asfaltering av veier og behovet Frp ser for å stramme inn i asyl- og innvandringspolitikken.

Frp-sjefen snakket før fredagens møte om «stor avstand» mellom partene. Etter det NTB forstår, er det lite trolig at en avtale vil komme på plass i helgen. Årsaken til det er rett og slett at det gjenstår for mye arbeid med budsjettet.

Forhandlingene startet 9. november, men den første uken gikk med til å snakke om krisepakken.

Også flere ganger tidligere har budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene endt kraftig på overtid, ikke minst i 2016. Da endte en strid om bilavgifter med at enigheten ikke var klar for kort tid før finansdebatten i Stortinget.

Stortingets finanskomité avga fredag sin innstilling i saken.

For opposisjonen er forsinkelsene dårlig nytt. De får nå knapt med tid på seg til å sette seg inn i en eventuell budsjettavtale og til å komme med sine egne reaksjoner på det regjeringspartiene og Frp måtte komme til enighet om.

Avgiftskutt som monner på grensehandelsutsatte varer som brus, snus, sjokolade og alkohol er bare en av nøttene i forhandlingsinnspurten.

(©NTB)

Flere nyheter: