reklame for Sheiken Bowling
Menu
Ørjan Nyland i aksjon under trening på Fenerbahçes hjemmearena Şükrü Saracoğlu stadion. Fredag blir han Norges sisteskanse i kampen om viktige poeng i VM-kvalifiseringen. Foto: Annika Byrde / NTB

Nyland skal hindre nytt keepermareritt mot Tyrkia

I kampen mot Norges langvarige sluttspilltørke har Ørjan Nyland havnet på det som kan minne om en uriaspost mot Tyrkia.

Av NTB | 08.10.2021 08:07:35

Sport: Rune Almenning Jarsteins helseproblemer og André Hansens kneskade har gjort de to førstevalgene på keeperplass utilgjengelige. Ståle Solbakken har gjort det klart at Nyland vokter målet mot Tyrkia i Istanbul fredag.

Det gjør han med minimal kamptrening bak seg. De siste årene har 31-åringen (ved siden av en god treningshverdag) hatt mest erfaring i å slite benken i sine klubblag.

Siden sommerens overgang til Bournemouth har Nyland spilt to kamper, begge i august. Han slapp inn seks mål mot Norwich i ligacupen, men holdt nullen mot Hull i serien.

Forrige sesong spilte han én ligacupkamp for Aston Villa før han ble leid ut til Norwich. Der kom han aldri lenger enn til benken.

Sesongen 2019-20 var den forrige hvor Nyland fikk nevneverdig spilletid, men selv da ble det bare sju seriekamper, fire ligacupkamper og en FA-cupkamp for Aston Villa.

Solbakken ga ham en sjelden landskamp mot Gibraltar i september, men i en kamp Norge dominerte fullstendig fikk han lite å gjøre. Han endte med en redningsprosent på 50: Gibraltar hadde to avslutninger på mål, og den ene gikk inn.

Etter at også Per Kristian Bråtveit sluttet seg til landslagets lange forfallsliste, offentliggjorde Solbakken allerede fire dager før kampen at Nyland vokter målet mot Tyrkia.

– Ørjan har tidligere vist at han kan spille meget gode kamper selv med lite spilletid, sa han.

I mars det året fikk en Myhre uten kamptid for sin engelske klubb Charlton på flere måneder tillit i målet i en bortekamp som på grunn av Uefa-sanksjoner mot Tyrkia ble spilt i Frankfurt uten tilskuere. Simen Brenne og Martin Andresen ga Norge to måls ledelse, men etter å ha sluppet inn et tabbemål fikk Myhre gelébein, og han glapp inn ett til.

Hamit Altintop, som scoret begge de tyrkiske målene, er nå styremedlem i Tyrkias fotballforbund og aktivt involvert i forberedelsene til fredagens kamp mot Norge.

Det var 16 år siden sist Norge tapte på Ullevaal etter å ha ledet 1-0, men denne gang vendte Tyrkia til 2-1-seier, ved hjelp av en keepertabbe av Håkon Opdal.

Noen dager senere glapp EM-billetten tross 4-1-seier på Malta da Tyrkia vant 1-0 hjemme mot Bosnia. Daværende landslagssjef Åge Hareide sa ti år senere til NTB at den misbrukte sjansen fortsatt plaget ham.

Norge har noen gode minner mot Tyrkia også. Da landslaget brøt 56 års sluttspilltørke ved å kvalifisere seg til VM i 1994, var det etter 3-1-seier hjemme mot Tyrkia. Det ble tap i bortekampen, men det var etter at VM-billetten og gruppeseieren var sikret.

I 1936 ble Tyrkia slått 4-0 i gruppespillet på veien mot OL-bronse, den eneste medaljen Norge har vunnet i seniorsluttspill for menn.

Nylands utfordring er å unngå å skrive seg på en liste over marerittaktige norske keeperprestasjoner mot Tyrkia i viktige kamper. I 2007, da Norge var svært nær å bryte sluttspilltørken som nå har vart i 21 år, var det Thomas Myhre og Håkon Opdal som satte navnene sine på den.

Åtte måneder senere hadde Norge likevel matchball i kvalifiseringen da Tyrkia kom til Ullevaal. Tre poeng ville sende Norge til EM, ett ville gi matchball borte mot Malta. Da Erik «Panzer» Hagen brassesparket inn ledermålet, virket det avgjort.

Nå er det Tyrkia igjen, i en viktig kamp og med en keeper man fort kan tvile på. Nyland har iallfall erfaring. Av spillerne i troppen har bare Mohamed Elyounoussi (35) og Martin Ødegaard (33) flere landskamper enn Nylands 29.

(©NTB)

Flere nyheter: